Μητσοτάκης στο Qatar News Agency: “Η Ελλάδα αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου για το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση”
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρακτορείο Qatar News Agency
1η ερώτηση: Ποια είναι η σημασία της επίσκεψής σας στο Κράτος του Κατάρ υπό το πρίσμα της ανάπτυξης διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες; Ποια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα και θέματα που θα συζητήσετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας;
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψή μου στο Κατάρ. Σίγουρα θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα. Δυστυχώς η πανδημία Covid-19 και οι κρίσεις που ακολούθησαν περιόρισαν τις ευκαιρίες που είχαμε για ταξίδια στο εξωτερικό.
Υπάρχει αυξανόμενη αμοιβαία βούληση να ενισχύσουμε τη διμερή μας συνεργασία και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπάρχουν πολλοί τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ζητήματα που προκαλούν ανησυχία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, όπου υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη συνεργασία. Αυτοί οι τομείς θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας για τις συνομιλίες μας με την Αυτού Υψηλότητα, τον Σεΐχη Tamim Βin Hamad Al Thani και το επιτελείο του.
Η Ελλάδα αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου για το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη γενικότερα, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με ταχείς ρυθμούς και προσφέρει ποικίλες ποιοτικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Αναλογιζόμενοι τις προκλήσεις των καιρών μας, η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συνομιλεί ενεργά με τον Αραβικό κόσμο και είναι ενεργό μέλος του ευρωατλαντικού οικοδομήματος στα μέτωπα της ασφάλειας και της οικονομίας.
Με βάση όλα τα παραπάνω, πιστεύω πως πρόκειται για σημαντική επίσκεψη.
2η ερώτηση: Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι διμερείς σχέσεις; Ποιο είναι το όραμά σας για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων με στόχο τη μεγαλύτερη συνεργασία σε διάφορους τομείς;
Οι δυνατότητες για πρόοδο υπάρχουν. Θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε.
Η Ελλάδα και το Κατάρ μοιράζονται δεσμούς φιλίας που πηγάζουν από μακραίωνες σχέσεις και συνεργασία ανάμεσα στον ελληνικό και τον αραβικό πολιτισμό.
Το όραμά μας είναι να δούμε αυτή την μακροχρόνια φιλία να ανθίζει για άλλη μια φορά προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και του Κατάρ, κυρίως σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητες.
3η ερώτηση: Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί τομείς συνεργασίας στους οποίους δίνετε προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κράτος του Κατάρ;
Τομείς όπως το Εμπόριο, οι Μεταφορές, η Ενέργεια, ο Πολιτισμός, η Εκπαίδευση, οι Επενδύσεις, ο Τουρισμός, ο Αθλητισμός καθώς και η Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν τον κορμό των προτεραιοτήτων μας. Είναι ευρέως γνωστό ότι το Κατάρ διαθέτει σημαντική δυναμική και τεχνογνωσία σε αυτούς τους κλάδους.
4η ερώτηση: Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί και υποσχόμενοι τομείς στην Ελλάδα από άποψη επενδυτικών ευκαιριών, που ταυτόχρονα προσφέρουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας και του Κατάρ;
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρήγορα και δυναμικά από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν η επιβράδυνση που επέφερε η πανδημία, η ενεργειακή κρίση που είναι σε εξέλιξη και το επακόλουθο πληθωριστικό περιβάλλον.
Η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε κατά περισσότερο από 8% το 2021, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είδαμε το ΑΕΠ μας να αυξάνεται κατά 7% και η θερινή τουριστική σεζόν πηγαίνει εξαιρετικά καλά, ακόμα και σε σύγκριση με την προ κορονοϊού περίοδο. Μολονότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναπόφευκτα επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει σταθερά ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει καλύτερη επίδοση σε σχέση με τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ από πλευράς ανάπτυξης, τόσο φέτος όσο και το 2023.
Η οικονομική προοπτική και οι επιδόσεις της Ελλάδας προσελκύουν αυξημένες επενδύσεις, κάτι που πάντα αποτελούσε βασικό στόχο της κυβέρνησής μου. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν ρεκόρ εικοσαετίας το 2021, ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 12,7% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος χρόνου. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει εργατικό δυναμικό με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεξιότητες.
Η μακρά λίστα επενδυτών που έχουν δείξει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες και πλέον ξακουστές εταιρείες παγκοσμίως, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Amazon Web Services και η Cisco, μεταξύ άλλων.
Το αναβαθμισμένο νομικό πλαίσιο που σχετίζεται με τις άμεσες ξένες επενδύσεις παρέχει ένα φιλικό, ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για επενδύσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Μεταξύ άλλων, εστιάζουμε στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, κατασκευάζουμε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με σχέδια για την κατασκευή ακόμα μίας μονάδας σε κοντινή απόσταση. Ταυτόχρονα, προωθούμε μεγάλα έργα υποδομής σε ολόκληρη τη χώρα -συμπεριλαμβανομένων μονάδων για την αποθήκευση και μεταφορά δεδομένων- και έργα που συνδέονται με την ψηφιακή οικονομία, δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα πολλά υποσχόμενο και ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων.
Επομένως, όπως καταλαβαίνετε, η Ελλάδα προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, από την Ενέργεια -συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών- και τον Τουρισμό, έως τις Υποδομές και τα Ακίνητα.
Καλούμε τους Καταρινούς φίλους να εξερευνήσουν και να αξιολογήσουν τις πολλά υποσχόμενες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.
5η ερώτηση: Η Ελλάδα εξήλθε από το καθεστώς της ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας πριν από μερικές ημέρες, τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία; Ποια είναι τα σημαντικότερα βήματα που θα κάνει η Ελλάδα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της;
Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σίγουρα συνιστά ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης 12ετούς περιόδου που σημαδεύτηκε από παρατεταμένη ύφεση, διχόνοια και την άνοδο λαϊκιστικών δυνάμεων.
Η Ελλάδα θα έχει πλέον τη δυνατότητα να δρα πιο ελεύθερα, χωρίς ωστόσο να επιτρέπει τις επιζήμιες υπέρογκες ή περιττές δημοσιονομικές δαπάνες που ήταν συνηθισμένες στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει να είναι κανείς ενεργός και έξυπνος, αλλά και σώφρων, κάτι που χαρακτηρίζει εξ αρχής την κυβέρνησή μου. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση ακολουθεί μια στρατηγική φιλική προς τις επενδύσεις και χαμηλής φορολόγησης, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης, της παραγωγής και του κατά κεφαλήν εισοδήματος, καλλιεργώντας παράλληλα την ανάπτυξη σε τομείς που υστερούν, σε τομείς πράσινους και υψηλής τεχνολογίας.
Όσον αφορά την εμπιστοσύνη, πιστεύω ότι οι εισροές επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας τα τελευταία τρία χρόνια, καταδεικνύουν ότι ο ιδιωτικός τομέας ήδη εμπιστεύεται αυτήν την κυβέρνηση και τις πολιτικές της, επενδύοντας κεφάλαια και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Αν μη τι άλλο, το τέλος της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας σηματοδοτεί τη μετάβαση που μπόρεσε να πραγματοποιήσει η Ελλάδα, χάρη στις τεράστιες θυσίες των πολιτών της και της ανθεκτικότητας των θεσμών της. Η Ελλάδα είναι πλέον μία διαφορετική χώρα, η οποία ανακτά και βελτιώνει περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.
6η ερώτηση: Πώς βλέπετε τον ρόλο της Καταρινής διπλωματίας στην επίλυση ορισμένων περιφερειακών ζητημάτων, καθώς και τις προσπάθειές της για την προώθηση του διαλόγου, της ασφάλειας και της ειρήνης τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο;
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Αυτού Υψηλότητα, τον Εμίρη του Κατάρ, για τον καίριο ρόλο του στην επιτυχή έκβαση της απαιτητικής διαμεσολάβησης του Κατάρ για το Τσαντ. Η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας της Ντόχα αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τη συμφιλίωση και την προώθηση της ειρήνης στο Τσαντ.
Είμαι βέβαιος ότι η Συμφωνία της Ντόχα θα λειτουργήσει ως γερή βάση προκειμένου να αποδώσει καρπούς η διαδικασία Εθνικού Διαλόγου, που ξεκίνησε στη Ντζαμένα.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το Κατάρ για τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε, συντονίζοντας την ασφαλή μεταφορά ανθρώπων από το Αφγανιστάν πέρυσι τέτοια εποχή. Χάρη στις εντατικές προσπάθειες της Ντόχα διασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία των πτήσεων, παράλληλα με ένα ασφαλές καταφύγιο στο Κατάρ.
Το ίδιο ισχύει αναμφίβολα και για μια σειρά από άλλες συρράξεις και διαμάχες, για τις οποίες το Κατάρ έχει προσφέρει πρόθυμα τις υπηρεσίες του, ως έντιμος μεσολαβητής, τα τελευταία χρόνια.
7η ερώτηση: Σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 της FIFA στο Κατάρ, πείτε μας πώς σας φαίνεται η προετοιμασία για το επερχόμενο τουρνουά, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που μια χώρα στη Μέση Ανατολή φιλοξενεί αυτόν τον διαγωνισμό;
Η Ελλάδα θέλει να συγχαρεί το Κατάρ για την ενδελεχή διοργάνωση του επικείμενου τουρνουά, το οποίο όλος ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της FIFA που το Παγκόσμιο Κύπελλο φιλοξενείται σε αραβική χώρα.
Η επιτυχία του τουρνουά, για την οποία είμαι βέβαιος, θα αποδείξει το σθένος, το όραμα και την αποφασιστικότητα του Κατάρ, καθώς και τον ζωντανό δυναμισμό του λαού του Κατάρ στο σύνολό του.
Η Ελλάδα δυστυχώς δεν προκρίθηκε στην τελική φάση, ωστόσο η Πρεσβεία μας ετοιμάζεται να φιλοξενήσει κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις ενόψει των αγώνων. Ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο Κατάρ για αυτήν την ευγενή και τολμηρή προσπάθεια.