Αγωνία για το τι θα φέρουν οι αδειούχοι από τις διακοπές!

Αγωνία για το τι θα φέρουν οι αδειούχοι από τις διακοπές!

–Πλεύρης: Δεν θα χρειαστούν το φθινόπωρο μέτρα περιορισμού και απομόνωσης – Σε 20 χώρες έχει εξαπλωθεί ο Κένταυρος

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σε φάση αποκλιμάκωσης βρίσκονται την τελευταία εβδομάδα οι επιδημιολογικοί δείκτες της πανδημίας, με σημαντική πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, των νέων εισαγωγών και των θανάτων. Η τελική διαπίστωση είναι ότι το 6ο κύμα αύξησε κατά πολύ τις εισαγωγές σε απλές κλίνες κορονοϊού, αλλά σε μικρότερο βαθμό –από ό,τι αναμενόταν– τις διασωληνώσεις.

Ωστόσο, όσο πλησιάζει το τέλος του Αυγούστου, η αγωνία των ειδικών κορυφώνεται για το πόσοι αδειούχοι θα μεταφέρουν, επιστρέφοντας, και τον κορονοϊό εκτός από τις βαλίτσες τους. Ο φόβος για νέα έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο είναι μεγάλος. Θυμίζουμε ότι η κατάργηση της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «περιμένουμε ότι το φθινόπωρο, λόγω του ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους και αλλαγή θερμοκρασίας, θα υπάρχουν και κύματα τα οποία θα δίνουν περισσότερες νοσηλείες. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε μεταλλάξεις με κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αρχική νόσο, αλλά πλέον έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, αντιικά φάρμακα και εμβολιασμένο πληθυσμό».

Βέβαιο είναι ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ιδιαίτερα στον ευάλωτο πληθυσμό, και πιθανόν επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλειστούς χώρους πέρα από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα νοσοκομεία.

Σε πτώση οι δείκτες της πανδημίας
Την εβδομάδα αναφοράς, 8 – 14 Αυγούστου, καταγράφηκαν 73.710 κρούσματα από 100.421 την προηγούμενη, δηλαδή -27% εβδομαδιαία μεταβολή, με τις επαναλοιμώξεις να αφορούν το 21% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.654.737, εκ των οποίων το 51,9% αφορά γυναίκες.

Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.952 από 2.343 την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή, επταήμερος μέσος όρος 279, με -17% εβδομαδιαία μεταβολή. Το σύνολο των εξιτηρίων ανήλθε σε 2.072. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 118 (62,7% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 69 έτη. Το 94,9% είχε υποκείμενο νόσημα ή / και ηλικία 70 ετών και άνω.

Καταγράφηκαν 258 θάνατοι (314 την προηγούμενη εβδομάδα), δηλαδή 25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με -27% εβδομαδιαία μεταβολή. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.028 θάνατοι. Το 95,9% είχε υποκείμενο νόσημα ή / και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πέφτει και το ιικό φορτίο στα λύματα
Την εβδομάδα 8 – 14 Αυγούστου, αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα καταγράφηκε σε μία από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, πτωτικές τάσεις σε οκτώ περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο περιοχές. Η αυξητική τάση παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής και ήταν οριακή (+27%). Καθαρά πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στην Πάτρα (-72%), στον Βόλο (-57%), στην Αλεξανδρούπολη (-54%), στο Ηράκλειο (-47%), στην Ξάνθη (-36%) και στον Άγιο Νικόλαο (-34%).

Προ των πυλών ο Κένταυρος
Η υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.2.75, ή Κένταυρος, εξαπλώνεται γρήγορα στην Ινδία, έχει ήδη ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες και είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στην Ελλάδα. Κάποιοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και άλλοι υποστηρίζουν ότι θα είναι η επόμενη παγκόσμια παραλλαγή του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τα δεδομένα από την Ινδία καταδεικνύουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των νέων περιπτώσεων στη χώρα αυτή προκαλούνται επί του παρόντος από τον Κένταυρο, που φαίνεται να είναι μεταδοτικότερος από την Όμικρον 5. Μέχρι στιγμής, εκτός από την Ινδία, έχει ανιχνευθεί σε σχετικά χαμηλά ποσοστά σε χώρες όπως η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκονται στη μέση ή μόλις πέρασαν τις κορυφές των αυξήσεων που προκαλούνται κυρίως από την Όμικρον 5. Επίσης, τα δεδομένα στην Ινδία δεν δείχνουν ακόμη να έχουν αυξηθεί τα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτων στη χώρα από τον Κένταυρο.

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στην ενημέρωσή της επισήμανε πως, παρότι ο Κένταυρος δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως έως τώρα, αυτό θα μπορούσε να γίνει στη συνέχεια.

Ακόμα και αν τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παραμείνουν χαμηλά σε ένα κύμα που θα προκληθεί από την παραλλαγή Κένταυρος, η υψηλή συχνότητα νέων κυμάτων μόλυνσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο κόσμο με long Covid και γενικότερα στη διατήρηση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας διεθνώς.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ