Θεμιστοκλής Δεμίρης: Από το ΥΠΕΞ στην ΕΥΠ!
Η παράδοση συνεχίζεται…
Η μετακίνηση του Θεμιστοκλή Δεμίρη από την ανώτατη υπηρεσιακή θέση του ΥΠΕΞ, αυτή του υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ συνεχίζει μια παράδοση που ξεκίνησε με την ανάληψη της ηγεσίας της ΕΥΠ από τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της, όταν είχε καταρρεύσει η εμπλοκή της στην υπόθεση Οτσαλάν.
Τότε ο κ. Αποστολίδης είχε ηγηθεί της προσπάθειας για εγκατάλειψη του στρατιωτικοαστυνομικού χαρακτήρα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τον εκσυγχρονισμό της, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Ο πρέσβης Ιωάννης Κοραντής υπηρέτησε με θεσμικό τρόπο ως διοικητής της ΕΥΠ, προσανατολισμένος σταθερά στην πραγματική αποστολή της Υπηρεσίας Πληροφοριών, στις εξωτερικές απειλές, με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να τον διαδέχεται μόλις για μερικούς μήνες στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, μια θητεία που μάλλον συνδέθηκε με τη μετέπειτα πολιτική πορεία του πρώην δικαστικού.
Και ο πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας συνέχισε την αποστολή εκσυγχρονισμού και έτσι, έπειτα από ένα διάλειμμα πολιτικών επιλογών, με πιο σημαντική αυτή του Γιάννη Ρουμπάτη –ο οποίος, αν και δημοσιογράφος (ιδιότητα που θα έπρεπε να είναι απαγορευτική για μια τέτοια θέση), άφησε σημαντικό έργο στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της ΕΥΠ–, καταλήξαμε στην προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την τοποθέτηση του κ. Κοντολέοντα, που από την αρχή είχε χαρακτηρισθεί προβληματική επιλογή.
Ένας ακόμη διπλωμάτης, ο Αναστάσιος Μητσιάλης, υπηρετεί ως αναπληρωτής διοικητής της ΕΥΠ, έχοντας στην ευθύνη του τις εξωτερικές υποθέσεις και συνεργασίες της ΕΥΠ.
Έτσι, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης αναλαμβάνει ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη στη γωνία για το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ΕΥΠ είναι επίσης στοχοποιημένη, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις δείχνει ότι έχει κυλίσει και πάλι στην κακή παράδοση της μετεμφυλιοπολεμικής Ελλάδας. Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης είναι ένας ικανός διπλωμάτης, ωστόσο θα έχει εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, καθώς θα πρέπει να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για το οποίο ο ίδιος φυσικά θα ενημερωθεί από τον προκάτοχό του. Και έτσι θα πρέπει να διαχειρισθεί πολιτικά ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και πολιτικά κρίσιμο ζήτημα, χωρίς να προλάβει να έχει ιδία γνώση και πλήρη ενημέρωση…
Η αποχώρηση του Θεμιστοκλή Δεμίρη από το ΥΠΕΞ φέρνει πονοκεφάλους στον Νίκο Δένδια, καθώς στη θέση του γ.γ. του ΥΠΕΞ ταιριάζει γάντι ο Χάρης Λαλάκος, μέχρι τώρα πολιτικός διευθυντής, ο οποίος όμως συνταξιοδοτείται στο τέλος του χρόνου, ενώ θα πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης του στη θέση του πολιτικού διευθυντή, κάτι που αποτελεί δύσκολη εξίσωση, λόγω της συνταξιοδότησης πολλών πρεσβευτών στο τέλος του 2022.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ