Νίκος Κογιουμτσής στο “Π”: Η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα

Νίκος Κογιουμτσής στο “Π”: Η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα

Του
ΝΙΚΟΥ ΚΟΓΙΟΥΜΤΣΗ
Αντιπροέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,
Αντιπροέδρου Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών


Με την αβεβαιότητα για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και κατ’ επέκταση και της χώρας μας να κλιμακώνεται, ο χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος. Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μέσω εκπτωτικής περιόδου, τα μαύρα σύννεφα στην αγορά και στην κοινωνία συνεχίζουν να πυκνώνουν. Ενώ οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι, το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται ολοένα και πιο ακριβό.

Ενδεικτικά, τα έλαια έχουν αυξηθεί πάνω από 27%, ενώ οι αυξήσεις σε γαλακτοκομικά, κρέατα, ψωμί και δημητριακά ξεπερνούν το 16%. Παράλληλα, το φυσικό αέριο σε διάστημα ενός έτους αυξήθηκε κατά 170%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 55,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65% και τα καύσιμα κατά 33%. Στα μεταφορικά, επίσης, και στον τουρισμό καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις. Το κόστος μεταφοράς με αεροπλάνο αυξήθηκε κατά 62% και με πλοίο κατά 25,4%, ενώ το κόστος της διαμονής σε ξενοδοχεία ακρίβυνε κατά 20%.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από πολλές έρευνες αλλά και από την έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με την έρευνα, το 83,7% προχωράει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, το 83,2% περιορίζει την αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% μειώνει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και το 66% περικόπτει τις ημέρες των διακοπών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, που ολοένα και δυσκολεύει, η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Η εκπτωτική περίοδος δεν απέφερε τα αναμενόμενα, παρά τις δελεαστικές τιμές σε πολλά προϊόντα και παρότι η σχέση ποιότητας – τιμής παραμένει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Οι τουριστικές ροές συνεχίζονται σε υψηλούς ρυθμούς. Βάσει των έως τώρα στοιχείων, θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά, που μπορεί να προσεγγίσει και το 80% των αφίξεων του 2019. Βέβαια, η κατά κεφαλήν δαπάνη, κυρίως για αναμνηστικά, είδη δώρων, ένδυση και υπόδηση, είναι περιορισμένη. Η ακρίβεια έχει απλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αγγίζοντας και τους επισκέπτες μας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα.

Από τον Νοέμβριο και μετά, που η τουριστική μας βιομηχανία θα κατεβάσει ρολά, τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά πιο δύσκολα. Προμηνύεται ένας χειμώνας βαρύς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και είναι εμφανές ότι απαιτούνται πρόσθετες γενναίες παρεμβάσεις. Είναι ανάγκη να εφαρμοστούν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών τόσο στην ενέργεια όσο και σε βασικά αγαθά. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει εκφράσει την άποψη ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη ανάγκης. Η επιδοματική πολιτική της Πολιτείας ανακουφίζει προσωρινά τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα, που ολοένα και μεγεθύνεται. Ειδικά οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθούν για να επιβιώσουν, γιατί αποτελούν διαχρονικά τον στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και κυρίως της εθνικής απασχόλησης.

Η έλλειψη ρευστότητας, και λόγω της μειωμένης κατανάλωσης, αποτελεί ένα από τα αγκάθια της αγοράς, με τις τράπεζες να είναι ερμητικά κλειστές για το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα, στη Βουλή έχει κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα φορολογουμένων και επιχειρήσεων. Με βάση όσα αναγράφονται στο νομοσχέδιο, οι τράπεζες και λοιποί φορείς του ιδιωτικού τομέα θα ζητούν υποχρεωτικά πιστοποιητικό πιστοληπτικής ικανότητας ώστε να καθορίζουν τη χρηματοδοτική τους πολιτική. Το νομοσχέδιο αυτό σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των επιχειρήσεων, δημοσιοποιώντας τη δυσχέρεια που έχουν στην πληρωμή των φόρων τους, που το ίδιο το κράτος τη δυσκολεύει. Είναι σαν να λέει, σε διευκολύνω μεν για να με πληρώσεις, αλλά το δημοσιεύω και στην ουσία σε ρεζιλεύω, για να μην μπορείς να κινηθείς επιχειρηματικά. Θεωρώ ότι η δημοσιοποίηση είναι ταυτόχρονα και διαπόμπευση των εμπόρων και των επιχειρηματιών, το 80% των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται σε κάποια ρύθμιση με την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Πρέπει η Πολιτεία να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό. Να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση νέας ρύθμισης, 120 τουλάχιστον δόσεων, για όλες τις προϋπάρχουσες οφειλές, ώστε να δοθεί οικονομική ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δυστυχώς βρίσκονται ένα βήμα πριν από το οριστικό λουκέτο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ