Ν. Γιαννακοπούλου στο “Π”: Όσα συνέβησαν δεν ξεχνιούνται, δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν αν δεν βγει όλη η αλήθεια
Της
ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
Μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση και την απόπειρα «παγίδευσης» του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ανακύψει ένα μείζον θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας στην πολιτική ζωή της χώρας. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην το καταλαβαίνει αυτό. Γι’ αυτό, όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα, όσο δεν δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί ήδη από την πρώτη στιγμή, δημιουργούνται επικίνδυνες σκιές και τροφοδοτούνται ερωτήματα για την ποιότητα και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας.
Η χώρα δεν μπορεί να ζει υπό τον κίνδυνο της πιθανότητας αυθαιρεσίας κατά οποιουδήποτε, ακόμα και της τηλεφωνικής παρακολούθησής του. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει ποικίλες κρίσεις (τουρκική επιθετικότητα, ενεργειακή – οικονομική κρίση, πανδημία κ.ά.) και δεν μπορεί να ζει χωρίς απαντήσεις για όσα συνέβησαν, χωρίς ταυτόχρονα τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τις μυστικές υπηρεσίες να λειτουργούν αποτελεσματικά υπέρ της προστασίας της χώρας σε συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου. Η κυβέρνηση επωμίζεται τεράστιες ευθύνες και για όσα έγιναν και για όσα δεν πράττει, ελπίζοντας σε ένα πιθανό «ξεφούσκωμα» του προβλήματος.
Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα αυτό εντελώς θεσμικά. Η πρώτη κίνηση του προέδρου μας ήταν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο. Η πρόθεσή μας, ως ΠΑΣΟΚ, δεν είναι να εργαλειοποιήσουμε αυτό το σημαντικό γεγονός, αναζητώντας αφορμή για να ασκήσουμε κριτική ή να ζητήσουμε εκλογές. Η χώρα μας αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, όπως η ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια, τα οποία μας επιτρέπουν να ασκήσουμε καθημερινά σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της. Το συγκεκριμένο όμως γεγονός, από μόνο του, έχει ιδιαίτερη αξία, βαρύνουσα σημασία και πρέπει να λυθεί άμεσα.
Πρόκειται για μείζον θέμα δημοκρατίας και αν δεν το αντιμετωπίσουμε θεσμικά και ολοκληρωτικά, θα έχουμε πυροδοτήσει μια βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Οπότε, πρέπει αυτήν τη στιγμή να δοθούν σαφείς απαντήσεις, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν εκλογές. Χρειάζονται απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών τώρα.
Οι ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι βαρύτατες και ουσιαστικές. Μήπως είμαστε υπερβολικοί, όπως λένε κάποιοι; Μήπως προσπαθούμε να «εκμεταλλευθούμε» το πρόβλημα, όπως διατυμπανίζουν κυβερνητικά στελέχη; Ας υπενθυμίσουμε ότι αρχικά κανείς από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους δεν παραδεχόταν ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Γιατί; Όλως περιέργως, στη συνέχεια τόλμησαν να παραδεχθούν ότι όντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν υπό παρακολούθηση και ανακοινώθηκαν δύο παραιτήσεις σε μία ώρα. Τι ακριβώς δείχνουν οι παραιτήσεις και η καθυστερημένη ομολογία; Δυστυχώς, η εικόνα της πλήρους άγνοιας συντηρήθηκε και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, παρουσία υπουργών, του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της ΑΔΑΕ.
Αν αυτά δεν αποτελούν κινήσεις συγκάλυψης, τότε τι είναι; Ας το πούμε ακόμα πιο καθαρά. Μας ενέπαιζαν επί ημέρες. Ας αναφέρουμε όμως και κάποια δεδομένα που κάνουν ακόμα πιο προβληματική την κατάσταση. Αν δεν υπήρχαν τα πορίσματα των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων και επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, θα επικρατούσε μια «κανονικότητα», όπως αρέσκεται να παρουσιάζει η σημερινή κυβέρνηση, και ποτέ δεν θα μαθαίναμε για τα όσα τρομακτικά συμβαίνουν γύρω μας. Θα ζούσαμε σε μια κατάσταση πλήρους άγνοιας.
Σε κατάσταση άγνοιας όμως μας κρατούν και τώρα. Σε βασικά ερωτήματα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Ποιος έδωσε την εντολή παρακολούθησης; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνείται ότι ήξερε και είπε στο διάγγελμά του ότι ήταν απόφαση του διοικητή της ΕΥΠ. Μιας υπηρεσίας που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό με απόφαση αυτής της κυβέρνησης. Εάν όντως ο κ. Μητσοτάκης ήξερε, είναι δραματικό, εάν πάλι δεν ήξερε, όπως λέει, είναι εξίσου δραματικό και επικίνδυνο. Πόσο συμπτωματικό είναι το γεγονός ότι η χρονική στιγμή που διερευνείτο η προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη με το σύστημα «Predator» ταυτίζεται με την ομολογημένη παρακολούθηση από την ΕΥΠ; Ποιος έχει προμηθευθεί το σύστημα «Predator» στη χώρα, είτε είναι δημόσιος φορέας είτε ιδιώτης; Είναι ή δεν είναι δημοκρατικά επικίνδυνο να μη γνωρίζουμε ποιος κατέχει γενικότερα ένα τέτοιο λογισμικό και ειδικότερα ποιος το χρησιμοποίησε εν προκειμένω;
Όσο περνούν οι μέρες και δεν μαθαίνει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, τόσο περισσότερο φαίνεται το πολιτικό βάθος αυτής της κατάστασης. Σε τέτοιο σημείο, που επιχειρούν οι κυβερνητικοί κύκλοι να αντιστρέψουν την απλή κοινή λογική και αντί να δώσουν εξηγήσεις αυτοί που παρακολουθούσαν, ζητούνται εξηγήσεις απ’ αυτόν που παρακολουθούσαν. Είναι δε χαρακτηριστική η προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένους, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δημιουργηθεί ένα κλίμα με το σκεπτικό «δεν μπορεί, κάτι θα έκανε για να τον παρακολουθούν». Αποτελεί προσπάθεια συνειδητής δημιουργίας θολούρας, για την ουσία της κατάστασης και πολιτικής ανηθικότητας, να επιδιώκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να παρουσιαστεί ως θύτης και όχι ως θύμα. Ταυτόχρονα, είναι φανερή η προσπάθεια να ξεχαστούν οι καταγγελίες, να αλλάξει η πολιτική ατζέντα ή να φανεί το ΠΑΣΟΚ «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ».
Όσα συνέβησαν όμως δεν ξεχνιούνται, δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν αν δεν βγει όλη η αλήθεια στο φως. Αυτό είναι το καθήκον μας ως πατριωτική, προοδευτική, μεταρρυθμιστική δύναμη. Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό θα κάνουμε μέχρι τέλους.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ