Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Δεν άφησε την ταυτότητα ο κλέφτης… απλώς του έπεσε!

Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Δεν άφησε την ταυτότητα ο κλέφτης… απλώς του έπεσε!

Της
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Νομικού – Ποινικολόγου,
Γραμματέως της ΚΟ ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτού Λάρισας


Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη καθορίζουν απόλυτα τις πολιτικές εξελίξεις, δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, που αποκαλύφθηκε με κρότο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να το κρατήσει στο σκοτάδι επί μία εβδομάδα, μέσα κι έξω από τη Βουλή, και οι ηχηρές παραιτήσεις για τις ευθύνες που αδιαμφισβήτητα υπάρχουν και που κραυγαλέα συνομολογήθηκαν έβαλαν στην άκρη όλες τις συκοφαντίες, ειρωνείες και λοιδορίες που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, από πάσης φύσεως εντολοδόχους «πολιτικούς αναλυτές», οι οποίοι έβλεπαν τότε μια προσπάθεια του Ανδρουλάκη να αξιοποιήσει κάτι… ανύπαρκτο για να ωφεληθεί πολιτικά!

Αυτό το πολύ… υπαρκτό τελικά, με τη βούλα και τη σφραγίδα πλέον της ίδιας της κυβέρνησης, που κλυδωνίζεται, ζαλίζεται και στροβιλίζεται μέσα στον τυφώνα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει να απασχολεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας αλλά και την κοινωνία, που παρακολουθεί, αποσβολωμένη, το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη να ξηλώνεται σαν πουλόβερ με νήμα που γλιστράει γρήγορα…

Οι αντιφάσεις στις οποίες περιέπεσε ο πρωθυπουργός της χώρας έγιναν αντιληπτές όχι μόνο από τη νομική κοινότητα, που ένιωσε την ανάγκη δημόσια να τοποθετηθεί και να του καταδείξει ότι κάποια πράγματα ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής, αλλά και από τους πολίτες, που δεν είναι αδαείς, έχουν αντίληψη και αίσθηση του λογικού και του παραλόγου. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο πήρε φωτιά το διαδίκτυο και τα όσα λέγονται για τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού δεν μεταφέρονται εύκολα λόγω και των χαρακτηρισμών που περιλαμβάνουν, οι οποίοι δεν είναι καθόλου κολακευτικοί…

Εν προκειμένω όμως, πράγματι περί της αντιπαράθεσης του λογικού και του παραλόγου πρόκειται, καθώς ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή δημόσια χαρακτήρισε απόλυτα «νόμιμη» και «τυπικά επαρκή» την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι αν ο ίδιος το ήξερε, δεν θα το επέτρεπε ποτέ!

Δηλαδή, θα επενέβαινε στη νόμιμη απόφαση της ΕΥΠ, που επικαλείται λόγους «εθνικής ασφάλειας», και θα σταμάταγε την παρακολούθηση!

Θαυμάσια! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανίζει τον εαυτό του να παρεμβαίνει σε «νόμιμες» διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών και να σταματά νόμιμες έρευνες…

Επιπλέον, δε, στο συνολικό του προφίλ προστίθεται ότι γενικώς τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του επιτελικού του κράτους παρεμβαίνουν στις υπηρεσίες και κάνουν «κοπτοραπτική» στις αποφάσεις τους. Και στις νόμιμες και στις παράνομες. Γενικώς, σε όλες!

Θαυμάσια και πάλι!

Μάλιστα, αν κανείς προσθέσει την απίστευτη επιμονή των τελευταίων ωρών, να διαφημίζουν την απολύτως έωλη και εξωθεσμική πρότασή τους, ο κ. Γεραπετρίτης –ο οποίος πριν από μία εβδομάδα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είπε ψέματα ότι ο Ανδρουλάκης δεν παρακολουθούνταν!– να… ψιθυρίσει στο αυτί του Ανδρουλάκη τι ακριβώς έγινε και ποιοι το έκαναν αυτό το «πολιτικό σφάλμα», χάνει πάσα ιδέα για την αντίληψη της κυβέρνησης όσον αφορά το τι πραγματικά έχει προκαλέσει στη χώρα και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος η παράνομη παρακολούθηση ενός αρχηγού κόμματος.

Χτύπησαν αλύπητα τους θεσμούς, ανέστησαν φαντάσματα του παρελθόντος, δηλητηρίασαν τη δημοκρατία και δεν αντιλαμβάνονται ότι, έστω τώρα, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ομολογήσουν την παρανομία, το τεράστιο πολιτικό και νομικό ατόπημά τους καθώς και το μεθοδευμένο πολιτικό χτύπημα του πολιτικού τους αντιπάλου, κάτω από τη ζώνη.

Αντί αυτού, επιστρατεύουν γκεμπελικές μεθόδους και τακτικές, ρίχνουν στην αγορά λάσπη, υπονοούν αυτά που δήθεν δεν μπορούν να πουν, χτυπούν σε προσωπικό επίπεδο, μουντζουρώνουν τα πρόσωπα, κάνουν αμυχές στα προφίλ.

Τόσο, μα τόσο παλιό…

Συνεπικουρώντας δε στο σκηνικό που έστησε ο κ. πρωθυπουργός, οι υποστηρικτές, κομματικοί ομογάλακτοι επιστρατεύουν ό,τι μπορεί να σκεφθεί ανθρώπου νους!

Από τα πιο φαιδρά που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να αποκρύψει την παρακολούθηση του κ Ανδρουλάκη, αυτή δεν θα γινόταν με τυπικό τρόπο, ούτε θα έπαιρνε υπογραφή έγκρισης από την εισαγγελέα, διότι, λέει, κατά τον τρόπο αυτό θα ήταν σαν ο κλέφτης (έτσι λένε την κυβέρνηση οι ίδιοι!) να άφηνε πίσω την ταυτότητά του!

Δύο μόνο σχόλια επί του ανωτέρω ισχυρισμού:

1.Άρα, η κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθήσει και χωρίς την τυπική διαδικασία!
2.Αν δεν ήταν η μήνυση του Ανδρουλάκη και η προσφυγή του στην Ανεξάρτητη Αρχή, που με τη σειρά της απευθύνθηκε στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας και αποκάλυψε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούνταν, δεν θα το μαθαίναμε ποτέ.

Όχι, λοιπόν, κάνετε λάθος.

Δεν άφησε ο κλέφτης την ταυτότητα… απλώς του έπεσε!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ