Φθινόπωρο με Εξεταστικές και Ειδικά Δικαστήρια

Σε… συνθήκες (πολιτικού) καύσωνα θα βρεθεί η χώρα το φθινόπωρο. Το (πολιτικό) θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο», καθώς θα εξελίσσο­νται παράλληλα το σκάνδαλο των υποκλοπών και η εκδίκαση στο Ειδικό Δικαστήριο δύο υποθέσεων με αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά.

Τέλος Αυγούστου πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως η Βουλή μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα τις αποκαλύψεις σχετικά με την παγίδευση (από την ΕΥΠ) του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη. Επίσης, η κυβέρνηση έχει απαντήσει καταφατικά στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.


Μήπως θα πρέπει τον πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για κρίσιμα θέματα της ΕΥΠ να τον ορίζουν ο πρόεδρος της Βουλής και τα μέλη της, οι βουλευτές από το κάθε κόμμα; Γιατί; Για να μην μπορεί να διορίζει ο διοικητής της ΕΥΠ βουλευτές της αρεσκείας του ή καθ’ υπόδειξιν των κομμάτων…


Νωρίτερα ενδεχομένως θα έχει συγκληθεί για το ίδιο θέμα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε αυτή θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης και ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων. Η υποδοχή που θα τους επιφυλάξουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά φιλική θα είναι. Και όσα θα ακουστούν μόνο προς όφελος της κυβέρνησης δεν θα είναι. Όλα αυτά θα εξελιχθούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πότε και πώς θα καταλήξει η όλη υπόθεση.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, εξάλλου, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στο Ειδικό Δικαστήριο η εκδίκαση της υπόθεσης που σχετίζεται με το σκάνδαλο της Novartis, με βασικούς κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, επί ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι βαρύτατες, ειδικά δε του πρώτου είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Η δίκη αναμένεται να πυροδοτήσει τη σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εκκρεμότητα είναι και η άλλη δίκη (στο Ειδικό Δικαστήριο) για την υπόθεση που αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό, επί ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά και τον επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα. Και αυτή η δίκη θα αποτελέσει την αιτία για μία ακόμη σύ­γκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις κόντρες για άλλα ζητήματα, όπως για την ακρίβεια, την πανδημία, τα εθνικά θέματα κ.ά., αντιλαμβάνεται ότι το φθινόπωρο θα έχουμε πολιτικό καύσωνα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ