Σημαντικό βήμα το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των μουφτειών

Σημαντικό βήμα το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των μουφτειών

Tο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό των μουφτειών είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε και ο θεσμός αυτός να είναι λειτουργικός, σύγχρονος και αποτελεσματικός και συγχρόνως να κλείσει το στόμα της τουρκικής προπαγάνδας, η οποία, ενώ θέλει τη διατήρηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων του μουφτή, απαιτεί την εκλογή του με καθολική ψηφοφορία (με αποκλεισμό, βεβαίως, των γυναικών).

Το σύστημα αυτό φυσικά δεν υπάρχει στον μουσουλμανικό κόσμο και θα οδηγούσε απλώς στην εκλογή εθνικοθρησκευτικού ηγέτη, με ό,τι θα σήμαινε αυτό για τη Θράκη. Για τον λόγο αυτό, το θέμα της εκλογής του μουφτή είναι από τα πρώτα στην ατζέντα των εκπροσώπων του «τουρκισμού» στη Θράκη.

Το υπουργείο Παιδείας θα διορίζει τον μουφτή
Για ευνόητους λόγους, θα έπρεπε η όλη διαδικασία να προχωρήσει με συναινετικές διαδικασίες στη Βουλή, ώστε να μην υπάρχουν αφορμές από τους ακραίους για να στηρίξουν την προπαγάνδα τους και την προσπάθειά τους να υπονομεύσουν το νέο σύστημα ανάδειξης του μουφτή από ένα εκλεκτορικό σώμα 33 επιφανών ιμάμηδων και θεολόγων της μειονότητας, με επικεφαλής τον τοποτηρητή, που θα αναδεικνύονται με κλήρωση. Κατόπιν θα καταρτίζουν τη λίστα των υποψηφίων, θα αποκλείονται όσοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα και κατόπιν το υπουργείο Παιδείας θα διορίζει τον μουφτή.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ