Κτηματολογικά: «Σιαμαία», Κτηματολόγιο και Ε9

Κτηματολογικά: «Σιαμαία», Κτηματολόγιο και Ε9

Σε λίγους μήνες θα είναι γεγονός η διασύνδεση του Κτηματολογίου με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα μπορεί να αντιπαραβάλλει ό,τι έχει δηλωθεί στην εφορία και στο Ε9 με ό,τι έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Αυτό σημαίνει ότι το 2023 θα είναι ίσως η πρώτη χρονιά που θα εισπραχθεί το σωστό ύψος του ΕΝΦΙΑ, υπό την έννοια ότι η διασταύρωση θα δείξει πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν κτίσματα και εκτάσεις στο Κτηματολόγιο, αφού τα είχαν πρώτα τακτοποιήσει, αλλά στη συνέχεια «αμέλησαν» να τα δηλώσουν και στο Ε9.

Το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία, κάτι που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ή μείωση άλλων φόρων.

Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες των οποίων οι αποζημιώσεις Covid «κόλλησαν» λόγω λαθών ή παραλείψεων θα μπορέσουν τώρα να πάρουν τα χρήματά τους.

Η ΑΑΔΕ, αντλώντας στοιχεία από το Κτηματολόγιο, θα βλέπει τις ιδιοκτησίες που έχει ο καθένας και το πού βρίσκονται αυτές και αυτόματα θα εξετάζει αν έχουν δηλωθεί στο Ε9. Εφόσον διαπιστώνεται ότι η δήλωση στην εφορία είναι… ελλιπής, ο φορολογούμενος θα καλείται για εξηγήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η Ανεξάρτητη Αρχή θα μπορεί να επιβάλλει πρόσθετο ΕΝΦΙΑ με βάση τη δήλωση του Κτηματολογίου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ