Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου παραιτείται ένα χρόνο νωρίτερα

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου παραιτείται ένα χρόνο νωρίτερα

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου Τάρεκ Αμέρ υπέβαλε την παραίτησή του, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι την Τετάρτη, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση της τελευταίας θητείας του Αμέρ.

Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για αντικαταστάτη του Amer, ο οποίος έχει διοριστεί ως προεδρικός σύμβουλος. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ρόλους στην αιγυπτιακή κυβέρνηση και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν ο Αμέρ είχε παραιτηθεί ή απολυθεί.

Όπως αναφέρει το Rueters, η κρατική τηλεόραση είπε ότι παραιτήθηκε, “για να επιτρέψει σε άλλους να ολοκληρώσουν την επιτυχημένη διαδικασία ανάπτυξης υπό την ηγεσία του προέδρου”. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα κρατικά ομόλογα της Αιγύπτου υπέστησαν ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές χρέους μετά την είδηση ​​της απροσδόκητης παραίτησης, με πτώση έως και 1,7 σεντς για το δολάριο.

Υπό τη θητεία του Amer, η Αίγυπτος γνώρισε δύο νομισματικές κρίσεις, το 2016 και το 2022, και επλήγη από τα διπλά σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η κεντρική του τράπεζα αύξησε επίσης τα επιτόκια σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο, προσελκύοντας μεγάλες ξένες εισροές που γρήγορα εξαντλήθηκαν στις αρχές του έτους.


Σχολιάστε εδώ