Η επιστροφή των σαλαχιών μάντα στον πλανήτη

Η επιστροφή των σαλαχιών μάντα στον πλανήτη

Το σαλάχι μάντα είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος σαλάχι στον πλανήτη και χωρίζεται σε ορισμένα είδη. Το σαλάχι μάντα φτάνει σε πλάτος τα εννέα μέτρα και σε βάρος τους δύο τόνους. Ζει κυρίως σε τροπικά και υποτροπικά νερά, ενώ είναι υφαλόφιλο και ωκεανόδρομο πλάσμα και κινείται σε βάθη μέχρι 120 μέτρα.

Χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα, τριγωνικά θωρακικά πτερύγια και από δύο πτερύγια που έχει στο πρόσθιο μέρος του κεφαλιού. Είναι ζωοτόκο είδος, με το θηλυκό να γεννά ένα ή δύο μικρά μετά από περίοδο κύησης 13 μηνών.

Τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν, το οποίο φιλτράρει μέσα από τα βράγχιά του. Θεωρείται κοινωνικό ζώο και μπορεί να μεταναστεύσει σε μεγάλες αποστάσεις. Το σαλάχι μάντα δεν θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αν και, όταν νιώσει απειλή, μπορεί να επιτεθεί και έχουν σημειωθεί θανατηφόρα περιστατικά.

Αποτελεί στόχο των ψαράδων για τα μεγάλα πτερύγιά του, για λάδι από το συκώτι του, ενώ το δέρμα του χρησιμοποιείται ως λεια­ντικό. Το ψάρεμά του έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση τους πληθυσμούς του σαλαχιού μάντα, με αποτέλεσμα να μπει πριν από έξι μήνες στην κόκκινη λίστα τη Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης με τα είδη που κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μέρντοχ της Αυστραλίας και του Marine Megafauna Foundation οργάνωσαν ένα ερευνητικό πρόγραμ­μα, στο οποίο ζήτησαν τη συμμετοχή του κοινού και πιο συγκεκριμένα των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Komodo στην Ινδονησία, που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Το πάρκο εκτείνεται σε μια έ­κταση περίπου 1.800 τετραγωνικών χλμ. στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μικρές Σούνδες. Στη θαλάσσια περιοχή του πάρκου ζει το σαλάχι μάντα του είδους Mobula Alfredi, που φτάνει σε πλάτος τα πέντε μέτρα.

Μαζεύοντας διάφορα στοιχεία, με κυριότερο τις φωτογραφίες που τραβούσαν οι τουρίστες από τη θαλάσσια περιοχή του πάρκου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πληθυσμός των σαλαχιών μάντα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1.000. Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για το μέλλον των σαλαχιών μάντα, καθένα εκ των οποίων διαθέτει ξεχωριστά χρωματικά μοτίβα στο δέρμα του.
Μελετώντας περισσότερες από 4.000 φωτογραφίες, οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν τον πληθυσμό των σαλαχιών μάντα στην περιοχή και παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Peer J».
Ντβας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ