Ο Πάπας τόλμησε…

Ο Πάπας τόλμησε…

Για ακόμα μία φορά ο Πάπας Φραγκίσκος απέδειξε ότι διαθέτει θάρρος και καρτερία, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να παραδεχθεί αρχικά και στη συνέχεια να ζητήσει συγχώρεση εκ μέρους της Εκκλησίας του για τα εγκλήματα που διέπραξε ανά τους αιώνες ο Καθολικισμός.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μια ιστορική συγγνώμη τη Δευτέρα για τη συνεργασία της Καθολικής Εκκλησίας με την καταστροφική πολιτική του Καναδά στα γηγενή σχολεία, λέγοντας ότι η αναγκαστική αφομοίωση των αυτόχθονων λαών στη χριστιανική κοινωνία κατέστρεψε τους πολιτισμούς τους, διέλυσε τις οικογένειες και περιθωριοποίησε γενιές. «Λυπάμαι βαθιά», είπε ο Πάπας, καταχειροκροτούμενος από επιζώντες του σχολείου και μέλη της ιθαγενούς κοινότητας, που συγκεντρώθηκαν σε ένα πρώην οικιστικό σχολείο, νότια του Έντμοντον, στην Αλμπέρτα.

Η επίσκεψη, μέρος μιας μεγαλύτερης περιοδείας σε όλη τη χώρα για τον Ποντίφικα, σηματοδοτεί μια ριζική επανεξέταση της ιεραποστολικής κληρονομιάς της Καθολικής Εκκλησίας στην Αμερική και υποκινήθηκε από τον Φραγκίσκο και την ανακάλυψη εκατοντάδων τάφων χωρίς σήμανση στους χώρους του σχολείου.

Τέσσερις αρχηγοί σε αναπηρικό καροτσάκι συνόδευσαν τον Ποντίφικα στην τοποθεσία κοντά στο πρώην ινδικό σχολείο Ermineskin και του χάρισαν μια φτερωτή κόμμωση μετά την ομιλία του.

Ο Φραγκίσκος χαρακτήρισε τη σχολική πολιτική ως «καταστροφικό λάθος», προσθέτοντας ότι ήταν ασυμβίβαστη με το Ευαγγέλιο και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και θεραπεία. Στην πρώτη εκδήλωση του εβδομαδιαίου προσκυνήματος μετάνοιας, ο Φραγκίσκος ταξίδεψε στις χώρες τεσσάρων εθνών του Κρι για να προσευχηθεί σε ένα νεκροταφείο και στη συνέχεια να παραδώσει την πολυπόθητη συγγνώμη σε κοντινές τελετές Powow.

«Ζητώ ταπεινά συγχώρεση για το κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί χριστιανοί εναντίον των αυτόχθονων λαών», είπε ο Φραγκίσκος. Τα λόγια του ξεπέρασαν την προηγούμενη συγγνώμη του για τις άθλιες, όπως τις χαρακτήρισε, πράξεις των ιεραποστόλων και αντ’ αυτού ανέλαβε την ευθύνη για τη θεσμική συνεργασία της εκκλησίας με την καταστροφική πολιτική αφομοίωσης του Καναδά, η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης της χώρας ισοδυναμούσε με πολιτιστική γενοκτονία.

Περισσότερα από 150.000 γηγενή παιδιά στον Καναδά αναγκάστηκαν να φοιτήσουν σε χριστιανικά σχολεία που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση από τον 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, σε μια προσπάθεια να τα απομονώσουν από την επιρροή των σπιτιών και του πολιτισμού τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ