Όχι και τεχνητό μέλι…

Όχι και τεχνητό μέλι…

Αντί για κυψέλες, κηρήθρες, ανθισμένα λιβάδια και μέλισσες να βουίζουν γύρω γύρω, μια ισραηλινή εταιρεία ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά μέλι από το εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας γάντια μιας χρήσης, πιπέτες και βιοαντιδραστήρια, αλλά όχι μέλισσες.

Πρόκειται για την νεοφυή εταιρεία Bee-io, που έχει την έδρα της στην περιοχή Ρετσοβότ, νότια του Τελ Αβίβ, που παράγει μέλι στο εργαστήριο. Το τελικό προϊόν είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το προϊόν της μέλισσας, αν και δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με τα έντομα.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι «γιατί είναι απαραίτητη η παραγωγή τεχνητού μελιού;». Σύμφωνα με τον Ντβας, η τεχνολογία είναι σημαντική λόγω της υψηλής ζήτησης για μέλι – περίπου 1,8 εκατ. τόνοι μελιού παράγονται αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως. Ενώ μια κυψέλη μπορεί να παράγει περίπου 35 κιλά μέλι ετησίως, ανάλο­γα με την περιοχή, η Bee-io παράγει για την ώρα μέχρι και τρεις τόνους την εβδομάδα.

Ο ισραηλινός επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι αυτό θα ανακούφιζε τις αποικίες των μελισσών, καθώς αυτές ε­κτρέφονται επί του παρόντος, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός των άγριων μελισσών μειώνεται. Ταυτόχρονα, οι μέλισσες είναι ήδη εξασθενημένες και πιο ευαίσθητες στους ιούς. «Στις ΗΠΑ, έως και το 50% των μελισσών πεθαίνει μετά τη συγκομιδή κά­θε χρόνο», λέει ο Ντβας.

Ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, Καρλ Κραϊλσέιμ, είναι κατηγορηματικός: «Το μέλι είναι μέλι μόνο αν είναι φτιαγμένο από μέλισσες». «Στη φύση, οι μέλισσες συλλέγουν χυμούς φυτών, όπως το νέκταρ, το οποίο αποτελείται από ζαχαρούχα προϊόντα.

Οι μέλισσες μεταφέρουν αυτούς τους χυμούς των φυτών πίσω στην κυψέλη, όπου εμπλουτίζονται με ένζυμα. Ο συνδυασμός νέκταρ, ενζύμων και των εκκρίσεων των μελισσών θεωρείται απολύτως υ­γιής. Το μέλι έχει στην πραγματικότητα αντιβιοτική δρά­ση», λέει ο αυστριακός καθηγητής και προειδοποιεί:

«Ο αριθμός της θνησιμότητας των μελισσών σε πολλές χώρες είναι αφύσικα υψηλός. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα σε υπερβολική αναπαραγωγή, αλλά μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως τα φυτοφάρμακα, οι ασθένειες, τα παράσιτα, η κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη υπερεκμετάλλευση της μέλισσας». Ο Κραϊλσέιμ εκτιμά μάλιστα ότι «είναι πολύ απίθανο το τεχνητό μέλι της Bee-io να πωληθεί ποτέ ως μέλι στα ράφια της ΕΕ».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ