Ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να φύγει ο Μητσοτάκης

Ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να φύγει ο Μητσοτάκης

-Ο στόχος του Ν. Ανδρουλάκη για τις εκλογές

Να καταστεί το ΠΑΣΟΚ ένας ισχυρός πόλος απέναντι στον αναχρονισμό της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον διακαή πόθο του Ν. Ανδρουλάκη για τις επόμενες εκλογές.

Με απώτερο σκοπό όχι απλά να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή στις μετεκλογικές εξελίξεις, αλλά να βάλει τη σφραγίδα σε αυτές, ωθώντας τη χώρα προς άλλη κατεύθυνση. «Ταβάνι για εμάς στις εκλογές είναι να πάρουμε εντολή διακυβέρνησης», είπε σε μια αποστροφή των λόγων του στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κρήτη.

Κόντρα όλο αυτό το… πανηγυρικό κλίμα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που το τελευταίο διάστημα καταγράφουν μια στασιμότητα στη δυναμική του Κινήματος. Στη Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο αισιοδοξούν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε θέση ισχύος.

Τις προηγούμενες δε ημέρες ο κ. Ανδρουλάκης έκανε ένα βήμα πιο πέρα, καθώς έθεσε την ενίσχυση του Κινήματος ως βασική προϋπόθεση για τον εκθρονισμό της Νέας Δημοκρατίας. «Για να φύγει ο Μητσοτάκης από την εξουσία, πρέπει εμείς να γίνουμε πόλος ισχυρός, δημοκρατικός, με πρόγραμμα, όχι με λαϊκισμό», υπογράμμισε, η δε αιχμή περί λαϊκισμού είχε ως αποδέκτη τον Αλ. Τσίπρα.

Το τελευταίο διάστημα, η Χαριλάου Τρικούπη έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής της έναντι της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο τα οξυμένα προβλήματα της χώρας που επιβάλλουν τη σκλήρυνση της στάσης του Κινήματος, αλλά υπηρετείται έτσι ο στόχος του κ. Ανδρουλάκη να διευρύνει την απόσταση που τον χωρίζει από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πολιτικά, ιδεολογικά αλλά και από ηθικής απόψεως.

Με τη στρατηγική αυτή αφενός αποκρούει τις αιτιάσεις που διατυπώνονται, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για μια εν δυνάμει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου επιχειρεί να προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ρίγη συγκίνησης αισθάνονται στην προοπτική παραμονής του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία.

Πάντως, η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να έρθει σε πλήρη ρήξη με τη Νέα Δημοκρατία περικλείει υψηλό ρίσκο. Και αυτό διότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και πολλοί περισσότεροι (56% έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση) προτιμούν μια μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα προεκλογικά τόσο πιο δύσκολη και επίπονη θα είναι η προσπάθεια να γεφυρωθεί την επομένη των εκλογών. Πρωτίστως για τον κ. Ανδρουλάκη, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας, αν δεν εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Η άποψη του κ. Ανδρουλάκη ωστόσο είναι ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών δεν θα χρειαστεί να κάνει υποχωρήσεις (παραχωρήσεις), αλλά θα επιβάλλει τους όρους του.

Για την κυβέρνηση που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας, τα πρόσωπα που θα τη στελεχώνουν, ακόμη και για τη θέση του πρωθυπουργού, και φυσικά για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει. Επιπλέον, θεωρεί ότι τηρώντας σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης βάζει φρένο στις προσπάθειες διεμβολισμού που καταβάλλει συστηματικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ