Ανοίγουν τρύπες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ανοίγουν τρύπες στις Ένοπλες Δυνάμεις

–Αντιδράσεις για τη μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές

Προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα προκαλεί η μείωση (σημαντική), για δεύτερη συνεχή χρονιά, των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Εξέλιξη που, μελλοντικά, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει κωλύματα στην ομαλή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανώτατοι αξιωματικοί, εν ενεργεία αλλά και απόστρατοι, εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους και προειδοποιούν για τον κίνδυνο, αν συνεχισθεί το φαινόμενο αυτό και τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι καθώς μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα προκύψει πρόβλημα στη στελέχωση καίριων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και στην κάλυψη θέσεων αιχμής. Κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη σωστή οργάνωση και την ομαλή λειτουργία τους. Υπό αυτό το πρίσμα, επισημαίνουν την ανάγκη να αναζητηθούν τρόποι ούτως ώστε –από την φετινή χρονιά κιόλας– να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι βάσεις για τις στρατιωτικές σχολές έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα, με συνέπεια να μειώνεται ο αριθμός των υποψηφίων που καταφέρνει να υπερβεί τον πήχη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 θα προκύψουν 140 κενές θέσεις στην Σχολή Ευελπίδων, 52 στη Σχολή Μονίμων Αξιωματικών και 17 στη Ναυτικών Δοκίμων.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και το 2021. Γίνεται σαφές ότι αν συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό και τα επόμενα χρόνια, η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις θα καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής και με ανεπιθύμητες παρενέργειες. Στην υπόθεση παρενέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προειδοποίησε για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Απόστρατοι αξιωματικοί υπογραμμίζουν ότι, με την Τουρκία να απειλεί σε μόνιμη βάση και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων –με κάθε τρόπο και κάθε μέσο– πρέπει να είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση. «Δεν είναι δυνατόν από τη μια να αγοράζουμε πολεμικά αεροπλάνα και πλοία και από την άλλη να μην προσλαμβάνουμε το αναγκαίο προσωπικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις», σημειώνουν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: sse.army.gr

Σχολιάστε εδώ