Αθωώνουν την Τουρκία;

Αθωώνουν την Τουρκία;

–Αρωγοί της τουρκικής προπαγάνδας…
–Τα μαχαίρια θα βγάλουν…

Στο πρώτο ντιμπέιτ του Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), του Ανδρέα Μαυρογιάννη (ΑΚΕΛ) και του Νίκου Χριστοδουλίδη (ανεξάρτητου, με τη στήριξη του ΔΗΚΟ), ήταν πραγματικά τραγικό να βλέπεις τους τρεις υποψήφιους Προέδρους της Κύπρου, που υπήρξαν στενότατοι συνεργάτες του Νί­κου Αναστασιάδη, να επιχειρούν να φορτώσουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δεν έχει κρύψει τις θέσεις του για το Κυπριακό και ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν, θέλησε να κατηγορήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τους χειρισμούς του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ενώ και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που αποτέλεσε λύση ανάγκης για το ΑΚΕΛ, μιας και δεν έχει σχέση με τον χώρο της Αριστεράς, ήταν ο επίσημος διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και έσπευσε να παρηγορήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι εμπόδισε τον Νίκο Αναστασιάδη να δεχθεί τη… λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά. Και οι δύο μάλιστα θέλησαν, λίγο – πολύ, να αλλοιώσουν την πραγματική εικόνα και να εμφανίσουν ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για παραχωρήσεις και λύση στο Κραν Μοντανά, την οποία εμπόδισαν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Νίκος Κοτζιάς.

Οι θεωρίες αυτές μπορεί να είναι χρήσιμες για να επιχειρήσουν να πλήξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όμως το μόνο που κάνουν είναι να αθωώνουν την Τουρκία και να παρουσιάζονται ως αρωγοί της τουρκικής προπαγάνδας. Γιατί αποκρύπτουν ότι η περίφημη λύση που ήθελε η Τουρκία στο Κραν Μοντανά προέβλεπε τη διατήρηση των τουρκικών στρατευμάτων για μεγάλο διάστημα και χωρίς πρόβλεψη λήξης της παραμονής τους, ενώ με έμμεσο τρόπο διατηρούνταν και τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας. Αλλά φαίνεται ότι μέχρι τις εκλογές και όσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης διατηρεί ένα συντριπτικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι και των δύο άλλων υποψήφιων τόσο θα βγαίνουν τα μαχαίρια, τα οποία τελικά απλώς πληγώνουν την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και δίνουν επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ