Γιώργος Πατούλης στο “Π”: H Αττική αλλάζει, μέρα με τη μέρα

Γιώργος Πατούλης στο “Π”: H Αττική αλλάζει, μέρα με τη μέρα

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
Περιφερειάρχη Αττικής


Σε μια συγκυρία όπου η υγειονομική, η οικονομική και η ενεργειακή κρίση δοκιμάζουν την οικονομία και την κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη, στην Περιφέρεια Αττικής εργαζόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα για να την καταστήσουμε πρώτη Περιφέρεια της χώρας.

Περιφέρεια Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής, μια «πράσινη» Περιφέρεια που θα δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Σήμερα, στην Περιφέρεια Αττικής υλοποιούνται πάνω από 2.000 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο τους πόρους του ΠΕΠ Αττικής.

Έχουμε πετύχει τα τρία αυτά χρόνια ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ που φτάνει στο 93% από 27% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το ΠΕΠ Αττικής παρουσιάζει μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Ευρώπης.

Παράλληλα, πετύχαμε την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 το ΠΕΠ Αττικής να αυξηθεί σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο κατά 54%, με έναν προϋπολογισμό που θα ανέλθει σε 1,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, έχουμε διασφαλίσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το οποίο διαδέχθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 404 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Αττικής.

Επειδή ως Διοίκηση της Περιφέρειας πιστεύουμε πως πίσω από τα αριθμητικά στοιχεία κρύβονται οι άνθρωποι, αναδεικνύουμε το σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα των έργων και των δράσεών μας.

Με τα 167 εκατ. ευρώ που διαθέσαμε από το ΠΕΠ Αττικής για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ενισχύσαμε με 1.800 γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και με σύγχρονο ιατρικό και μηχανολογικό εξοπλισμό τους 73 δημόσιους φορείς υγείας της Αττικής, συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Περισσότερες από 11.300 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής έλαβαν μη επιστρεπτέα επιχορήγηση με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης.

Χρηματοδοτούνται 293 κοινωνικές δράσεις και δομές, με περισσότερους από 220.000 ωφελούμενους συμπολίτες μας.

Έχουν εκτελεστεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης περισσότερα από 547 μεγάλα και μικρά έργα υποδομών, που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Από την επέκταση του τραμ στον Πειραιά, τη σύνδεση του αγωγού ύδρευσης της Αίγινας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και το νέο Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι έως τα δεκάδες νέα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που απλώνονται σε όλο το λεκανοπέδιο.

Προωθούμε εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που αναβαθμίζουν την εικόνα της Αττικής.

Θέλουμε την Αττική πράσινη Περιφέρεια. Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ολοκληρώνουμε ήδη την αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των οδικών αξόνων αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής με νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Επενδύουμε στην ηλεκτροκίνηση. Προωθούμε έξυπνες εφαρμογές, όπως τη δημιουργία πράσινου κύματος για την κίνηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία της Αττικής, με αρχή το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

Δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση και στη δημιουργία σύγχρονων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο να κλείσει η χωματερή της Φυλής με ορίζοντα το 2025.

Μέχρι σήμερα, 48 δήμοι της Αττικής έχουν προμηθευθεί δωρεάν, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, 114 καφέ απορριμματοφόρα και 15.000 περίπου καφέ κάδους, για να μπορούν να οργανώσουν τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ενώ ξεκινά και η δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, σε κάθε δήμο. Παράλληλα, 60 κινητά πράσινα σημεία εκτελούν 700 δρομολόγια τον μήνα στους περισσότερους δήμους της Αττικής, συλλέγοντας ανακυκλώσιμα υλικά και προωθώντας την ανακύκλωση, έχοντας εγγράψει πάνω από 110.000 πολίτες στο πρόγραμμα της green card.

Επιπλέον, η χώρα μας κατάφερε να διασφαλίσει, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης για την επεξεργασία αποβλήτων.

Μαζί με τους δήμους και σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος, μέρα με την ημέρα αλλάζουμε την Αττική. Δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που μας ταλαιπωρούν χρόνια και κάνουμε τη ζωή των πολιτών του λεκανοπεδίου καλύτερη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ