Γ. Πλακιωτάκης στο “Π”: 255 εκατ. ευρώ για τα λιμάνια των νησιών μας και τις «πράσινες» άγονες γραμμές

Γ. Πλακιωτάκης στο “Π”: 255 εκατ. ευρώ για τα λιμάνια των νησιών μας και τις «πράσινες» άγονες γραμμές

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ
Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής


Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο είναι ένας τομέας στον οποίο το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δίνει εδώ και τρία χρόνια ξεχωριστή βαρύτητα.

Για τον λόγο αυτό κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών το ΥΝΑΝΠ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), συμμετείχε συστηματικά στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Regio), επιτυγχάνοντας την εξασφάλιση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στον νησιωτικό χώρο.

Έτσι, καταφέραμε να διασφαλίσουμε συνολικούς πόρους ύψους 255 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση δύο ξεχωριστών δράσεων.

Η πρώτη δράση αφορά την «Ανάπτυξη Νησιωτικών Λιμενικών Υποδομών» για 33 συγκεκριμένα κρίσιμα λιμενικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 175.000.000 ευρώ.

Ήδη –εδώ και έναν χρόνο– το υπουργείο συνεργάζεται στενά με τους φορείς διαχείρισης λιμένων και τους νησιωτικούς ΟΤΑ προκειμένου να ωριμάσουν τα σχετικά έργα και να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος συντονισμός άμεσης ενεργοποίησης. Για τον σκοπό αυτό έχει δεσμευτεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3.000.000 ευρώ για χρηματοδότηση μελετών ωρίμασης νησιωτικών λιμενικών έργων με πόρους Τεχνικής Βοήθειας του Προγράμματος.

Η δεύτερη δράση αφορά τη «Βελτίωση Προσβασιμότητας των Νησιών με Ανάπτυξη Συστήματος Θαλάσσιων Συγκοινωνιών» και αφορά τη χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους επιλεγμένων άγονων γραμμών, όπου πιλοτικά θα δοθούν κίνητρα δρομολόγησης νέων «πράσινων» πλοίων και θα αναβαθμιστεί η δημόσια θαλάσσια συγκοινωνία των μικρών νησιών με συχνότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση, επιδιώκοντας την ποιοτική αναβάθμιση των γραμμών, την εδαφική συνοχή των νησιών και την πιλοτική υλοποίηση δράσεων ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου.

Ο αρχικός προϋπολογισμός για τη δράση ανέρχεται σε 80.000.000 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί από την υπερδέσμευση του προγράμματος.

Εκτός, όμως, από τις δύο παραπάνω σημαντικές δράσεις, καταφέραμε να διασφαλίσουμε άλλα 90 περίπου εκατ. ευρώ για δράσεις που συνδέονται με τον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται:

• Το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας.
• Η Εφαρμογή Ευρωπαϊκών Κανονισμών για Ασφάλεια Λιμένων.
• Η Προμήθεια Πλωτών Μέσων για Έρευνα και Διάσωση.
• Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Δικτύου Θαλασσίων Συγκοινωνιών και Ακτοπλοΐας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Μεταφορών και της Λιμενικής Πολιτικής του ΥΝΑΝΠ περιλαμβάνονται σημαντικά έργα εθνικής κλίμακας που σχετίζονται με τις «Πολυτροπικές Συνδέσεις Μεταφορών», όπως οδικές συνδέσεις με λιμένες. Αναφέρω ενδεικτικά:

• Την ολοκλήρωση της σύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ και Εγνατίας Οδού με τον 6ο προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
• Την οδική σύνδεση της Εγνατίας με τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης.
• Τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με λιμένες και αεροδρόμια, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση με τον Λιμένα Λαυρίου, του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης με μονή σιδηροδρομική γραμμή, του Λιμένα Βόλου, σημαντικά έργα υποδομών που ωριμάζουν με τη συμβολή του ΥΝΑΝΠ και των συναρμόδιων υπουργείων.

Τέλος, καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων έπαιξαν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, καθώς και η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με έργα που έχουν στο επίκεντρό τους τον πολίτη και εν προκειμένω τον νησιώτη πολίτη, απαντά στις προκλήσεις των καιρών, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό προστιθέμενη αξία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ξεχωριστό ρόλο που διαδραματίζει η νησιωτική Ελλάδα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ