Σότσι: Οι επαφές Πούτιν και Ερντογάν υπογραμμίζουν τους περίπλοκους δεσμούς Ρωσίας-Τουρκίας
• Φιλοφρονήσεις και συμφωνία για «οικονομική συνεργασία» στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν την Παρασκευή για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, αφού η Τουρκία βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες εμποδίστηκαν από τη ρωσική εισβολή.
Αν και η Τουρκία έχει επικρίνει τη ρωσική εισβολή και προμήθευσε στην Ουκρανία όπλα, έχει έρθει σε ρήξη με τους δυτικούς συμμάχους με το να μην επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Αυτή η προσεκτική ισορροπία αντανακλά την πολυπλοκότητα των δεσμών της με τη Ρωσία, που κυμαίνονται από τη στενή συνεργασία στον ενεργειακό εφοδιασμό έως τον στρατιωτικό ανταγωνισμό στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.
Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία για σιτηρά. Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 56% των τουρκικών εισαγωγών σιτηρών το 2021 με 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από την Ουκρανία ανήλθαν σε 861 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», είπε.
Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Πούτιν.
Ερντογάν: Άνοιξε μια «πολύ διαφορετική σελίδα» στις σχέσεις με τη Ρωσία
Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι ελπίζει η συνάντησή του σήμερα με τον Πούτιν να ανοίξει μια νέα πολύ διαφορετική «σελίδα» στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.
Έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ιδιαίτερα για τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».
«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν.
Παράλληλα είπε ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 45% των αγορών φυσικού αερίου της Τουρκίας που εξαρτώνται από τις εισαγωγές πέρυσι, το οποίο έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ ως αποτέλεσμα της ξηρασίας και της σχετικής αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται στο φυσικό αέριο.
Ο ρωσικός πυρηνικός όμιλος Rosatom κατασκευάζει επίσης πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu στη νότια Τουρκία, το οποίο ο Πούτιν είπε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί τον επόμενο χρόνο.
Το εργοστάσιο αναμένεται να καλύπτει έως και το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας και θα συνεχίσει να λειτουργεί και να διαχειρίζεται η Rosatom για αρκετές δεκαετίες.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επτά εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2019, ο μεγαλύτερος αριθμός από οποιαδήποτε χώρα, πριν η πανδημία του κορωνοϊού περικόψει δραστικά τα ξένα ταξίδια. Ο τουρισμός παραμένει μια σημαντική πηγή σκληρού νομίσματος για την τουρκική οικονομία.
Factbox: Putin and Erdogan contacts underline complex Russia-Turkey ties https://t.co/WBzKD4Rrbm pic.twitter.com/mz8STmZPnI
— Reuters (@Reuters) August 5, 2022