Γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική οι νέοι

Γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική οι νέοι

300.000 νέοι θα ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές

–Έντονος προβληματισμός στα κόμματα εν όψει εκλογών

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τα κόμματα κρούουν δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές εν όψει εκλογών, για την απροθυμία των νέων να πάρουν ενεργά μέρος στις πολιτικές διεργασίες της χώρας. Από τις έρευνες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες ένα σημαντικό τμήμα της νεολαίας (στις ηλικίες 17 – 34 ετών) δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για το ζήτημα των εκλογών.

Αρνείται να ακούσει τα κελεύσματα των κομμάτων, πόσω μάλλον να μελετήσει και να επεξεργαστεί τα προγράμματα με τις προτάσεις / θέσεις τους. Αν και η κατάσταση παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, το πρόβλημα παραμένει και είναι σοβαρό. Το όλο θέμα αποκτάει βαρύνουσα σημασία, καθώς στις ερχόμενες εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου (για πρώτη φορά) 300.000 νέοι.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί προβληματισμός ως προς την αρνητική στάση των νέων και εξετάζουν τρόπους να τους βγάλουν την αδιαφορία και να τους πείσουν να πάρουν μέρος στις ερχόμενες εκλογές. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται το φθινόπωρο να ανακοινώσουν πακέτο προτάσεων / μέτρων με βασικό αποδέκτη τους νέους. Μέτρα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, τις συνθήκες εργασίας, αλλά και θα ανοίγουν καλύτερες προοπτικές για το μέλλον τους. Στη Νέα Δημοκρατία είδαν στις φοιτητικές εκλογές για πρώτη φορά την παράταξή τους (ΔΑΠ) να χάνει δυνάμεις και να υποχωρεί στη δεύτερη θέση, ενώ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε στο 3%!

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν καθαρά ότι αυξάνεται σταθερά η δυσπιστία των νέων προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Ενώ η πόλωση και η οξύτητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας εν όψει εκλογών είναι πολύ πιθανό να εντείνει την απροθυμία των νέων και να τους απομακρύνει κι άλλο από τις πολιτικές διεργασίες.

Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές, που έχουν στείλει σχετικά… μηνύματα κινδύνου προς τα κομματικά επιτελεία, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ