Ακρίβεια, πυρκαγιές και υποκλοπές απειλούν την κυριαρχία Μητσοτάκη – Τρίγωνο-φωτιά για την κυβέρνηση

Ακρίβεια, πυρκαγιές και υποκλοπές απειλούν την κυριαρχία Μητσοτάκη – Τρίγωνο-φωτιά για την κυβέρνηση

Ακρίβεια, πυρκαγιές και (εσχάτως) υποκλοπές σχηματίζουν ένα ασφυκτικό, σχεδόν εκρηκτικό τρίγωνο, που πλήττει ευθέως την κυβέρνηση, ανεβάζει τον δείκτη της φθοράς και θέτει σε κίνδυνο την πολιτική κυριαρχία του Κυρ. Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή ενισχύεται σταθερά το τμήμα των πολιτών που εκφράζουν ανοιχτά την απογοήτευσή τους για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ αμφισβητεί πλέον και την ικανότητά της να διαχειριστεί τα μείζονος σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Μπορεί στις δημοσκοπήσεις να εξακολουθεί να υπερέχει στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι σε τροχιά σταθερής επιδείνωσης.

Πρωθυπουργός και υπουργοί επιχειρούν φυγή προς τα εμπρός με την εξαγγελία φιλολαϊκών μέτρων, εγκαίνια έργων και προαναγγελία άλλων, σε μια προσπάθεια να βγουν από το τέλμα και το αδιέξοδο. Είναι αμφίβολο ωστόσο αν αυτή η… τιτάνια προσπάθεια θα καταφέρει να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις και να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα.

Αναμφισβήτητα, η θητεία της κυβέρνησης κατά τους τελευταίους, αρκετούς, μήνες, παραπέμπει περισσότερο σε… πορεία σε ναρκοπέδιο!

Και αυτό διότι κάθε τόσο ανακύπτει κάποιο απρόοπτο που προσλαμβάνει διαστάσεις ασύμμετρης απειλής και, εκτός από τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, αναδεικνύει και τις αδυναμίες της κυβέρνησης να ανταποκριθεί με ικανοποιητικό τρόπο και να περιορίσει τις συνέπειες για την κοινωνία. Και ενώ οι πολίτες βρίσκονταν στη μέγγενη της ακρίβειας, με τα αλλεπάλληλα μέτρα της κυβέρνησης να μην μπορούν να κλείσουν τις πληγές, ήρθαν οι πυρκαγιές να βαρύνουν κι άλλο το κλίμα.

Τα επιχειρήματα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες –όσα ψήγματα αλήθειας και αν περικλείουν– που επιστρατεύθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης δεν στάθηκαν ικανά να περιορίσουν το κύμα των αντιδράσεων. Δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να μιλήσει για ελλιπή προετοιμασία, έλλειψη σχεδίου και συντονισμού του πυροσβεστικού μηχανισμού μετακυλίοντας τις ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς. Και όχι άδικα. Η πυρκαγιά στην περιοχή της Δαδιάς, με το απείρου κάλλους δάσος της, έκαιγε για μέρες, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη Λέσβο, όπως ακριβώς και με τη φωτιά στη Πεντέλη. Σπίτια κάηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν και είναι προφανές ότι η οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι αρκετή για να αποκαταστήσει πλήρως τις ζημιές και να ανακουφίσει τους πληγέντες.

Το ανησυχητικό είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος Ιουλίου, κατά συνέπεια η απειλή των πυρκαγιών παραμένει ενεργή. Την ίδια στιγμή, και για αρκετούς μήνες, οι πολίτες υφίστανται τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Σε συνδυασμό δε με τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών έχουν φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και έχουν κάνει αβίωτη την καθημερινότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Το χειρότερο, δε, για τους πολίτες –αλλά και την… κυβέρνηση– είναι ότι το κύμα της ακρίβειας θα συνεχίσει να σαρώνει τη χώρα και τους επόμενους, αρκετούς, μήνες. Και επειδή… ενός κακού μύρια έπονται, η κυβέρνηση βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με ένα ακόμη απειλητικό πρόβλημα. Την καταγγελία/αποκάλυψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του. (σ.σ.: Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ).
Αυτή ακριβώς η αλληλουχία δυσμενών εξελίξεων επανέφε­ρε στο προσκήνιο τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών από την πλευρά εκείνων –εντός της κυβερνητικής παράταξης– που υποστηρίζουν ότι είναι λανθασμένη η απόφαση του πρωθυπουργού να στήσει κάλπες το 2023.

Το σκεπτικό τους είναι ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί και η φθορά της κυβέρνησης θα μεγαλώσει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ