Οσμή σκανδάλου… – Στριμωγμένη η κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών
–Για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα μιλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζητούν εξηγήσεις
Βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ρίχνει η καταγγελία-αποκάλυψη του Ν. Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του με σκοπό την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του.
Και ανεξάρτητα από το βαθμό εμπλοκής (ευθύνης) της στην υπόθεση, τα στοιχεία που ήρθαν στο φως επιβαρύνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση και δυσχεραίνουν τις κινήσεις (πρωτοβουλίες) του πρωθυπουργού. Δεδομένου, δε, ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, το ζήτημα είναι φυσικό κι επόμενο να προσλάβει πρόσθετες (ευρύτερες) διαστάσεις.
Η ανάδειξη της συγκεκριμένης υπόθεσης δίνει τη δυνατότητα (ευκαιρία) στα κόμματα της αντιπολίτευσης να εντείνουν την πολεμική τους. Και στους πολίτες ένα επιπλέον κίνητρο να είναι απογοητευμένοι (δυσαρεστημένοι) με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Το θέμα προσέλαβε και διεθνείς διαστάσεις, με αναφορές στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ υπήρξε και τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα που αφορά τη δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της χώρας και επισήμανε την ανάγκη να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να εντοπισθούν (διωχθούν) όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση. Ζήτησε ακόμη τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι επικεφαλής της ΕΥΠ και της Επιτροπής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ για κάνει λόγο για «οσμή σκανδάλου», το οποίο δεν μπορεί να κρύψει η κυβέρνηση. Δεσμεύθηκε, δε, ότι ερχόμενο στην εξουσία θα προχωρήσει στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και στην παραπομπή των εμπλεκομένων στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΚΚΕ, που υπογράμμισε ότι έχει κατά καιρούς καταγγείλει απόπειρα υποκλοπής των τηλεφωνικών επικοινωνιών του κόμματος, χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές.
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι αν το λογισμικό από το οποίο έγινε η απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη είναι στην κατοχή της ΕΥΠ ή έχει αγορασθεί από ιδιώτη. Αν ισχύει το πρώτο, τότε η θέση της κυβέρνησης θα καταστεί ακόμη πιο δυσχερής, όχι πως αν ισχύει το δεύτερο θα είναι υποδεέστερες οι ευθύνες της, αφού θα κατηγορηθεί ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών και δη στο επίπεδο ενός αρχηγού κόμματος.
Αρχικά, η κυβέρνηση εμφανίσθηκε απρόθυμη να συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σε μια προσπάθεια να κρατήσει χαμηλά το όλο ζήτημα. Ωστόσο, κάτω από την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη διάσταση που πήρε η υπόθεση, αναγκάσθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα και στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι η κυβέρνηση δέχθηκε τα μαζικά πυρά των κομμάτων.
Σημειώνεται ότι μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο η Εισαγγελία Αθηνών ξεκινάει προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Αν δηλαδή η απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου είχε να κάνει με κέντρα και υπηρεσίες με έδρα το εξωτερικό ή έδρασαν από το εσωτερικό της χώρας. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν έχουν σκοπό να υποστείλουν τη σημαία της κριτικής τους προς την κυβέρνηση και είναι βέβαιο ότι η υπόθεση θα μπει στην προεκλογική τους ατζέντα.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ