Κρ. Αρσένης: Τι σταματά την κυβέρνηση να κλείσει το Αττικό Πάρκο; (video)

Κρ. Αρσένης: Τι σταματά την κυβέρνηση να κλείσει το Αττικό Πάρκο; (video)

Να εφαρμοστεί η οδηγία 1999/2022 που προβλέπει το κλείσιμο ενός ζωολογικού κήπου όταν δεν πληροί τις νόμιμες απαιτήσεις, ζήτησε για το Αττικό Πάρκο ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης με νέα επίκαιρη ερώτησή του μετά την πρόσφατη θανάτωση του χιμπατζή.

Αναλυτικά ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης αναφέρει στην ανακοινωσή του:

“Στο Αττικό έχουμε ζώα που φωνάζουν, περπατάνε νευρικά πέρα δώθε, αυτοτραυματίζονται, πηδάνε φράχτες, σπρώχνουν, μασάνε σίδερα, σπάνε τζάμι, λυγίζουν λαμαρίνες και ξεφεύγουν με κάθε δυνατή ευκαιρία. Έχουμε ζώα σε άθλιες συνθήκες, που επιβιώνουν με ψυχοφάρμακα, όπως καταγγέλλει και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.

Έγινε έλεγχος μετά τη θανάτωση του χιμπατζή, είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, από την οποία μαθαίνουμε ότι οκτώ χιμπατζήδες βρίσκονταν σε έναν εσωτερικό χώρο 140 τετραγωνικών μέτρων. Κάθε ένα από αυτά τα μεγάλα θηλαστικά δηλαδή, δηλαδή, ζει σε δωμάτιο 17 τετραγωνικών. Και ο εξωτερικός χώρος έχει σε όλη την περίμετρο περίφραξης ηλεκτροφόρα σύρματα, άλλο ένα ηλεκτροφόρο σύρμα υπάρχει στο άνω μέρος της περίφραξης, και μια τάφρο με άλλες πέντε σειρές ηλεκτροφόρων καλωδίων. Έτσι ζουν οι χιμπατζήδες στο Αττικό Πάρκο.

Μετά τη θανάτωση του χιμπατζή, η κτηνιατρική υπηρεσία αναφέρει σε απάντησή της ότι ήταν ζώο υψηλής επικινδυνότητας και γι΄αυτό έπρεπε να θανατωθεί. Αλλά στα πρωτόκολλα και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι χιμπατζήδες δεν εντάσσονται στα επικίνδυνα είδη. Αναρωτιέται κανείς για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και την έκθεσή τους, αλλά και για το τι γίνεται στο Αττικό Πάρκο. Η ΠΦΠΟ θέτει πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα: Γιατί δεν είχαν στο Αττικό Πάρκο όπλο με δίχτυ για να περιορίσουν τον χιμπατζή και να προχωρήσουν μετά στην αναισθητική βολή. Πόσες βολές έκαναν με κανονικό όπλο μέχρι να πετύχουν. Αν ο φροντιστής που έκανε χρήση του αναισθητικού ήταν κτηνίατρος όπως απαιτεί ο νόμος. Είναι πολλά και αναπάντητα τα ερωτήματα.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε την προσωπική του άποψη. “Αυτοί οι χώροι και αυτά τα ζωολογικά πάρκα δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη εποχή. Ανήκουν σε άλλον αιώνα, ανήκουν σε άλλες εποχές”. Είπε ο κ. Αμυράς ότι λέει τη δική του άποψη, “όχι του υφυπουργού, του Αμυρά”. Ο κ. Αμυράς όμως δε βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα της βουλής για να λέει την προσωπική του άποψη και να πράττει άλλα. “Εσείς είστε στην κυβέρνηση και έχετε τη νομοθετική πρωτοβουλία. Όταν έχετε κάποια θέση, φέρνετε τον αντίστοιχο νόμο. Δεν είναι απλά απόψεις που υποστηρίζεις”, απάντησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. “Οπότε θέλουμε να μας πείτε, αφού το υποστηρίζετε αυτό, ποιες θα είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβετε.”

Μόλις το 2018 είχε συμβεί στο Αττικό Πάρκο η διαφυγή και θανάτωση των τζάγκουαρ. Ο ίδιος ο κ. Αμυράς παραδέχτηκε ότι είχε φέρει τότε το ζήτημα στη βουλή, και ότι “το ανησυχητικό είναι ότι έχουμε επαναλαμβανόμενα περιστατικά, έστω και με απόσταση χρόνου. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό”. Μέχρι να έρθουν οι συνολικές πρωτοβουλίες για τα ζωολογικά πάρκα, το υπουργείο πρέπει να εφαρμόσει την οδηγία για το Αττικό, στο οποίο έχουν καταγραφεί σειρά περιστατικών που δεν επιτρέπεται να γίνονται άλλο ανεκτά.


Σχολιάστε εδώ