Έχει αυξηθεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια!

Έχει αυξηθεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια!

Μειώθηκε η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας

–Το 62,4% δηλώνει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Oι πολίτες συνειδητοποίησαν τον καθοριστικό ρόλο των επιστημόνων σε καιρό πανδημίας. Το 62,4% δηλώνει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό, όμως έχει αυξηθεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Νίτσα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας To the Point Δημήτρη Κατσαντώνη.

Στα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι η ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η δυσαρέσκεια έχει υποχωρήσει μετά το 2020. Ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 45 ετών, όπου κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας, το θετικό ισοζύγιο δεν πέφτει κάτω από τις 11,8 μονάδες.

Η πανδημία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη συλλογική συνείδηση των πολιτών, γεγονός που απεικονίζεται στην απαισιόδοξη οπτική τους σχετικά με την επιστροφή σε έναν τρόπο ζωής ανεπηρέαστο από τον κορονοϊό. «Σχεδόν 1 στους 5 απαντά ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ πια, ενώ περίπου 4 στους 10 βλέπουν επιστροφή στην ‘‘κανονικότητα’’ μετά το τέλος του 2023. Παρ’ όλα αυτά, η κρίση των πολιτών για τη δράση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι πολύ θετική: Το 71,5% έχει θετική γνώμη και μόλις το 13,6% αρνητική».

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και τέταρτη δόση
Για το θέμα των εμβολιασμών υπάρχει πιο καθαρή εικόνα. Το 86,7% απαντά «Ναι» (εκ των οποίων το 72,6% με τρεις δόσεις και το 10,3% με τέσσερις δόσεις) και το 12,7% απαντά «Όχι», όπου την πρωτοκαθεδρία έχουν οι ηλικίες 17 – 24 ετών, στους οποίους εντοπίζεται και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό άρνησης γενικά των εμβολίων με 14% – προηγούνται οι της ηλικιακής κατηγορίας 45 – 54 ετών με 22%.

Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, το 59% δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει ως κανονιστική ρύθμιση, ενώ το 32% είναι αντίθετο.

Το 62,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό με ένα εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις του ιού, εφόσον γίνουν οι σχετικές συστάσεις από τον επιστημονικό κόσμο. Το 22% δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει, παρά τις ενδεχόμενες συστάσεις.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας επισήμανε: «Με τον νέο νόμο προκύπτει ως ζήτημα η εγγραφή σε προσωπικό/οικογενειακό γιατρό. Παραπάνω από 1 στους 3 (36,6%) δηλώνει ότι έχει ήδη εγγραφεί. Από το 60% που δεν έχει εγγραφεί, το 56% απάντησε πως σκοπεύει να εγγραφεί σχετικά σύντομα. Το 29,5% απάντησε αρνητικά, αλλά αυτό το ποσοστό μειώθηκε περίπου κατά 10 μονάδες, όταν τους επισημάνθηκε ότι η μη εγγραφή έως την 1η Οκτωβρίου επιφέρει αυξημένες δαπάνες περίθαλψης και φαρμάκων, σύμφωνα με τον νέο νόμο».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ethnos.gr


Σχολιάστε εδώ