Εξομολόγηση Σόιμπλε: Πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα!

Εξομολόγηση Σόιμπλε: Πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα!

–Η χώρα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της
–Έχω καθαρή τη συνείδησή μου

Ήρθε η ώρα να ανοίξει την ατζέντα του ο παντοδύναμος πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τώρα πλέον, που η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον δικό της Γολγοθά, το τρίτο Μνημόνιο.

«Η Ελλάδα πέτυχε πολλά. Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μια απόφαση των Ελλήνων και όχι των Ευρωπαίων. Όμως εκείνος που έβλαψε περισσότερο τους Έλληνες ήταν ένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όχι ένας Γερμανός».  Δεν έμεινε μόνο εκεί…

«Στην πραγματικότητα πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα και έχουμε βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και πιστεύω ότι πολλοί στην Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Αυτό δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα έπιασαν τόπο. Δεν είναι όλα καλά, αλλά πολλά έγιναν καλύτερα. Ήμουν από την αρχή εκείνος που ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά δεν ήταν εφικτό στον βαθμό που θα επιθυμούσα».

Αγαπούσε την Ελλάδα. Δεν το έκρυψε ποτέ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το είπε ευθέως: «Αγωνίστηκα από την αρχή για ένα κούρεμα του χρέους, και έπρεπε να περάσει έχοντας απέναντι μαζική αντίσταση, κυρίως από την ΕΚΤ. Στο τέλος ήταν ένα κούρεμα κατά 52%, αλλά μόνο για τους ιδιώτες, όχι τους δημόσιους πιστωτές. Και αυτό ήταν το πρόβλημα».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ