Βασίλης Κεγκέρογλου στο “Π”: Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασία για τη νέα γενιά
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Βουλευτή Ν. Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Σήμερα η πατρίδα μας, έπειτα από πολυετή οικονομική και πολιτική κρίση, βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη καμπή. Πόλεμος, πανδημία, οικονομική και ενεργειακή κρίση, συνθέτουν ένα τρομακτικό σκηνικό.
Οι πολίτες φοβούνται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον.
Οι νέοι και οι άνεργοι δοκιμάζονται, χωρίς ελπιδοφόρες προοπτικές.
Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η έλλειψη παροχής ευκαιριών αριστείας και εξέλιξης οδήγησαν στο φαινόμενο της εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου, το γνωστό brain drain.
Το brain drain αφορά κυρίως το εγχώριο εργατικό δυναμικό που διακρίνεται από υψηλή μόρφωση και εξειδίκευση, μεγάλη κινητικότητα και απασχολησιμότητα. Σύμφωνα με την έκθεση της στρατηγικής για τη αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού του υπουργείου Εργασίας, 111.459 νέοι με μεταπτυχιακό αποχώρησαν από την ελληνική αγορά εργασίας το διάστημα 2020-2021.
To 2020 είχαμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (17,5%) στους πτυχιούχους ΑΕΙ ηλικίας 25-39. Ποσοστό εντυπωσιακά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 5,7%.
Οι αποδοχές των πτυχιούχων μας βρίσκονται σε χαμηλή θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, απέχοντας 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο. H απασχόλησή τους συνδέεται με το επίπεδο εκπαίδευσής τους. Στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων εξασφαλίζουν ευκολότερα εργασία. Όμως η Ελλάδα εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στους πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 25% των νέων ηλικίας 18-24 και το 21% των νέων 25-34 μπορούν να πληρώσουν με άνεση τα μηνιαία τους έξοδα και σχεδόν οι μισοί ανησυχούν για το αυξημένο κόστος ζωής. Τρεις στους δέκα δεν πιστεύουν ότι θα συνταξιοδοτηθούν με οικονομική άνεση. Τα τρία τέταρτα πιστεύουν ότι η οικονομική ανισότητα αυξάνεται και μόνο το 28% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί στο μέλλον.
Η ένταση και η δυναμική του brain drain και της ανεργίας καθιστούν αναγκαία τη λήψη ουσιαστικών μέτρων.
Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με πολυεπίπεδες δράσεις και στοχευμένα προγράμματα για νέους, γυναίκες και μακροχρόνια ανέργους.
Η υστέρηση του εκπαιδευτικού συστήματος στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού και η αδυναμία της εγχώριας οικονομίας να προσελκύσει μεσαίου και υψηλού επιπέδου στελέχη εντείνουν ανεργία και brain drain.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη για αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η ΝΔ μπλόκαρε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, που ετοιμάστηκε τη διετία 2010-2012.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλειψε τα ΤΕΙ από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η ΝΔ εξαφάνισε την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αντικαθιστώντας την με χαμηλού επιπέδου κατάρτιση.
Πρόσφατα στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε την προκήρυξη 230.000 θέσεων εργασίας, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δυσκολευόμαστε να τον πιστέψουμε, διότι το ποιόν της κυβέρνησης είναι… βεβαρημένο.
Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» εκπονήθηκε από την κυβέρνηση χωρίς διάλογο και διάθεση για συναίνεση. Η κυβέρνηση διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, επέβαλε αντεργατικές ρυθμίσεις, προωθώντας την ελαστική και φθηνή εργασία. Υπονόμευσε τα κοινωνικά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος, διεύρυνε τις ανισότητες και συνεχίζει να τροφοδοτεί ακρίβεια και ενεργειακή κρίση.
Σήμερα, και όχι σε 5 χρόνια, όπως σχεδίασε ο κ. Χατζηδάκης, απαιτείται η λήψη μέτρων που θα καταπολεμούν την ανεργία και θα διασφαλίζουν εργασία και ένα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης.
Οι νέοι δεν θέλουν επιδόματα–χαρτζιλίκια, δουλειές του ποδαριού, αδήλωτη εργασία και εκμετάλλευση. Θέλουν αξιοπρέπεια, ποιοτικές θέσεις εργασίας, ασφάλιση, αξιοπρεπείς μισθούς και αμοιβές,
Η κυβέρνηση απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ακόμη και την καινοτόμο πρόταση που διατυπώθηκε από την αείμνηστη πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, ότι για κάθε πρόσληψη νέου/νέας σε επιχείρηση θα προσαυξάνονται κατά 50% τα έξοδα μισθοδοσίας του και κατ’ επέκταση η φοροαπαλλαγή.
Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των νέων ζευγαριών ή των νέων εργαζομένων, πέρα από το επίδομα της γέννας, το οποίο όμως «χάνεται» από την έλλειψη ευρύτερου πλαισίου στήριξής τους.
Απόδειξη, τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα αγγίζει το 3,5% ενώ στις φτωχές περιοχές της χώρας είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Το δημογραφικό πρόβλημα κοστίζει ακριβά όχι μόνο σε όρους ΑΕΠ και απασχόλησης, αλλά κυρίως σε εθνική ισχύ. Δεν αντιμετωπίζεται χωρίς πολιτικές απασχόλησης των νέων, στέγασης και κοινωνικής κατοικίας.
Η κυβέρνηση δεν πρότεινε τίποτα για την κοινωνική κατοικία στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, διατύπωσε την πρότασή μας για ένα Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ανάλογο με αυτό της Πορτογαλίας, που θα αφορά τα νέα ζευγάρια και όλους όσοι έχουν πρόβλημα πρόσβασης στην κατοικία.
Στηρίζεται στην απόκτηση ενός αποθέματος δημόσιων κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δημόσιες εκτάσεις και τα ακίνητα και να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα για κατασκευή και ανακατασκευή χιλιάδων κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια, σε προσιτές τιμές. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε ιδιοκτήτες κατοικιών να ενοικιάσουν τις μακροχρόνια αναξιοποίητες κατοικίες τους.
Κλείνοντας, η μείωση της ανεργίας, η εξασφάλιση εργασίας στους νέους, η κοινωνική στέγη και το δημογραφικό είναι κρίσιμα θέματα, που συνδέονται μεταξύ τους.
Η επίλυσή τους απαιτεί πολιτική βούληση και μακροχρόνιο εθνικό σχέδιο, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και των εθνικών πόρων.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ