Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων!

Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων!

–Είκοσι τα κρούσματα στην Ελλάδα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Νέο παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μετά την πανδημία του κορονοϊού. Ο συναγερμός τώρα αφορά την ευλογιά των πιθήκων, αφού τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί εκτός Αφρικής ξεπέρασαν τα 16.000, ενώ η νόσος έχει εξαπλωθεί περίπου σε 75 χώρες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση έξαρσης του ιού ανά τον κόσμο. Η νόσος διασπείρεται με ταχύτητα, ό­μως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολλά». Η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίστηκε σε ομοφυλόφιλους άνδρες που συνευρέθηκαν μεταξύ τους σεξουαλικά, ωστόσο στις ΗΠΑ οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για ένα νήπιο στην Καλιφόρνια και ένα βρέφος που δεν είναι κάτοικος ΗΠΑ, τα οποία δεν σχετίζονται μεταξύ τους και αφορούν πιθανόν σε ενδοοικογενειακές λοιμώξεις. Τα δύο παιδιά νοσηλεύονται και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη χώρα μας ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 20 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία 40 έτη (24-59), εκ των οποίων 11 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (55%).

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο Imvanex, της δανέζικης εταιρίας Bavarian Nordic –το οποίο έχει εγκριθεί στην ΕΕ από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς- εγκρίθηκε ως εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, λόγω της ομοιότητας μεταξύ αυτού του ιού και του ιού της ευλογιάς.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ