Ζωή Ράπτη στο “Π”: Πολύτιμο αγαθό η ψυχική μας υγεία

-Στόχος του υπουργείου Υγείας, να μη μείνει κανένας πολίτης μόνος του

Της
ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ
Υφυπουργού Υγείας


Η παγκόσμια υγειονομική κρίση που επέφερε η πανδημία Covid-19 δημιούργησε και κρίση ψυχικής υγείας. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε με τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα δεν άφησαν κανέναν αλώβητο.

Διεθνώς, η πανδημία επέφερε σημαντική έξαρση των ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών και διατάραξη των συστημάτων υγείας.

Τα χρόνια της πανδημίας μάς υπενθύμισαν πόσο πολύτιμο –και ευάλωτο– αγαθό είναι η ψυχική μας υγεία και έθεσαν τη διασφάλισή της ως προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει θέσει ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για τα επόμενα χρόνια.

Η ραγδαία αλλαγή της καθημερινότητάς μας είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν το άγχος, η κατάθλιψη, ο φόβος και η οργή, ενώ καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης, ιδίως σε παιδιά και γυναίκες. Το φως της δημοσιότητας είδαν αυξημένες καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, ενώ η χώρα μας άγγιξε τον ασύλληπτο αριθμό των 17 γυναικοκτονιών μέσα στο 2021.

Για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, δημιουργήσαμε, μέσα στην πανδημία, τη Δωρεάν Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, στην οποία απαντούν εξειδικευμένοι ψυχολόγοι, σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, και έχει λάβει μέχρι σήμερα πάνω από 450.000 κλήσεις!

Τα πιο συχνά αιτήματα μέχρι τώρα αφορούν τόσο πληροφορίες για τον Covid-19 όσο και αναζήτηση βοήθειας για περιπτώσεις άγχους, μοναξιάς και ανάγκης για επικοινωνία, αϋπνίας και διαταραχών ύπνου, κατάθλιψης, πένθους. Επίσης, έχει ζητηθεί βοήθεια για επίλυση ενδοοικογενειακών προβλημάτων και εντάσεων στο σπίτι, καθώς και προβλημάτων σε διαπροσωπικές σχέσεις.

Η πανδημία ανέδειξε και την ανάγκη χρήσης ψηφιακών μέσων για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε Μονάδα Τηλεψυχιατρικής σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, για την εξ αποστάσεως παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (Σύμη, Καστελλόριζο).

Για την υποστήριξη της τρίτης ηλικίας, των συμπολιτών μας με άνοια και των φροντιστών τους, δημιουργήσαμε Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια, το 1102, ενώ εγκαινιάσαμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δύο Κέντρα Ημέρας στην Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο, για την υποστήριξη τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους.

Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της άνοιας λειτουργούμε προγράμματα ψυχογηριατρικής σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, και συγκεκριμένα σε νησιωτικές περιοχές (όπως η Τήνος, η Σύρος και η Άνδρος), σε ακριτικές περιοχές (όπως η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί), αλλά και στην ενδοχώρα της Δυτικής Ελλάδας (όπως η Χαλανδρίτσα, τα Καλάβρυτα και η Ερυμάνθεια). Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των παιδιών και των εφήβων μας, γιατί αυτοί αποτελούν το μέλλον της χώρας.

Για την έγκαιρη διάγνωση και υποστήριξη για την αντιμετώπιση των ψυχωσικών διαταραχών, που εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, μεταξύ 18 και 25 ετών, νομοθετήσαμε τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Προχωρούμε στη δημιουργία 8 Μονάδων σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Θεσσαλία, Ιωάννινα, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο και Θράκη.

Επίσης, έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία ψυχιατρικών δομών για παιδιά και εφήβους. Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που απασχολεί τους νέους μας σήμερα είναι οι διατροφικές διαταραχές, με σημαντικότερες την ανορεξία και την πολυφαγία. Για να αντιμετωπίσουμε τις διαταραχές αυτές, εγκαινιάσαμε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο την πρώτη Μονάδα Διατροφικών Διαταραχών, που ανήκει στο ΕΣΥ, ενώ σύντομα θα αναπτύξουμε δυο Κέντρα Ημέρας για τις διατροφικές διαταραχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Διαπιστώνοντας την έλλειψη μιας πλήρους καταγραφής των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, δημιουργήσαμε τον Χάρτη Ψυχικής Υγείας της χώρας, όπου οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν και να λάβουν πληροφορίες για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των οποίων τις υπηρεσίες χρειάζονται, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://bi.moh.gov.gr/mhealthmaps/showmap.

Για να αντιμετωπίσουμε ελλείψεις σε υπηρεσίες για τους πολίτες, εντάξαμε τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τους πόρους που εξασφαλίσαμε, έχουμε σχεδιάσει να υλοποιήσουμε σε όλη τη χώρα 106 νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας και συγκεκριμένα Κέντρα Ημέρας σε όλη την Επικράτεια για ενήλικες, τρίτη ηλικία, παιδιά και εφήβους, εργαζόμενους και ανέργους, μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς και στεγαστικές δομές βραχείας ή μακράς φιλοξενίας. Επίσης, προχωρούμε στη δημιουργία εξειδικευμένων δομών για τον αυτισμό και την άνοια – Αλτσχάιμερ, καθώς και κινητές μονάδες για απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

Στον προγραμματισμό μας έχουμε εντάξει ακόμη την υλοποίηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, τόσο των παράνομων όσο και των νόμιμων, όπως ο καπνός, το αλκοόλ, το Διαδίκτυο και ο τζόγος.

Στόχος μας στο Υπουργείο Υγείας είναι:
Να μη μείνει κανένας πολίτης μόνος του.
Να μη μείνει κανένας πίσω!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ