Υπό όρους και προϋποθέσεις για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία…

Υπό όρους και προϋποθέσεις για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία…

Άρχισαν την περασμένη Τρίτη και επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αφού τα Σκόπια υποχρεώθηκαν να δεχθούν τους όρους της Βουλγαρίας, η οποία ουσιαστικά διατηρεί το βέτο της και έτσι οι ουσιαστικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσουν μόνο όταν αλλάξει το σύνταγμά της και καταστήσει και τη βουλγαρική μειονότητα ως συστατικό/ιδρυτικό στοιχείο του κράτους.

Είδαμε την Αθήνα να χαιρετίζει την «ιστορική στιγμή», αλλά δεν ακούσαμε κουβέντα για τους συγκεκριμένους όρους και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν εκ μέρους της Ελλάδας για την ομαλή πορεία των χωρών αυτών προς την ΕΕ. Προφανώς και η Ελλάδα θέλει και επιδιώκει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των δύο χωρών, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει κλείνοντας τα μάτια σε υπαρκτά προβλήματα.

Με την Αλβανία δεν είναι δυνατόν να μην τεθεί ως προϋπόθεση ο σεβασμός των δικαιωμάτων και κυρίως των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Ειδικά σε μια περίοδο που στη Χειμάρρα και στους Αγίους Σαράντα υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για υφαρπαγή περιουσιών.

Επίσης, όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα δεν έχει λόγο να θέσει νέα ζητήματα, αλλά δεν μπορεί να κλείσει και τα μάτια στην αδρανοποίηση εκ μέρους της άλλης πλευράς πολλών διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν μπορεί να φτάνει η Ελλάδα στο σημείο να συναινεί για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και να μην έχουν ακόμη αλλάξει τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, να μην έχει αποκατασταθεί η συμφωνημένη λύση για τα αγάλματα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, να μην έχουν αφαιρεθεί οι ονομασίες «Μακεδονία» – «μακεδονικός» από φορείς που είναι συνδεδεμένοι με το κράτος και κυρίως να μην έχει βρεθεί ακόμη λύση στην εμπορική χρήση του όρου «Μακεδονία».

Προς το παρόν, πάντως, δεν ακούσαμε τίποτα…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

 


Σχολιάστε εδώ