Σ. Φενέκος για τουρκικό γεωτρύπανο: Η ακτοφυλακή στην πρώτη γραμμή για να μην στρατικοποιήσουμε την κρίση
Αλλάζει τις ισορροπίες η είδηση του απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», στις 9 Αυγούστου από το λιμάνι της Μερσίνης για άγνωστη μέχρι στιγμής περιοχή ερευνών στη Μεσόγειο, εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α και πρότεινε την αντίληψη του “overwatching” σε περίπτωση που το γεωτρύπανο έρθει σε περιοχή δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Δηλαδή όπως το εξήγησε, “να υπάρχουν κάποια πλοία της ακτοφυλακής στην πρώτη γραμμή για να δείχνουν την αποφασιστικότητά μας και την έννοια της δικαιοδοσίας μας σε περιοχές, αλλά να έχουν υπερκάλυψη αφανώς από τα πολεμικά μας πλοία, έτσι ώστε να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα στρατικοποιήσουμε την κρίση”.
“Θα πρέπει να δούμε ποιες δεσμεύσεις έχει το συγκεκριμένο γεωτρύπανο”, σημείωσε για το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» καθώς όπως ανέφερε “έως τώρα δεν έχει κάνει άλλη γεώτρηση. Πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα του επιτρέψουν να κάνει μια ασφαλή γεώτρηση” Γι΄αυτό εκτίμησε πως ο Ερντογάν “θα πάει σταδιακά. Θα το βγάλει πρώτα σε περιοχή απόλυτου τουρκικού ελέγχου και στη συνέχεια εάν δει ότι όλα πάνε καλά θα πάει και σε ύδατα αμφισβητούμενα απ΄αυτόν, είτε είναι στην Κύπρο είτε είναι νότια από το Καστελόριζο είτε οπουδήποτε αλλού”.
“Το ζήτημα είναι”, όπως τόνισε “το εάν θα στρατικοποιηθεί η κρίση, εάν το γεωτρύπανο έρθει σε περιοχή που είναι δικής μας αρμοδιότητας. Εάν το κάνει και έρθει σε περιοχή δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε εξαρτάται από μας εάν θα στρατικοποιήσουμε ή όχι την κρίση. Και γι΄αυτό επιμένω πάντα ότι θα πρέπει να δώσουμε αρμοδιότητες στην ακτοφυλακή, ώστε να έχουμε ένα ενδιάμεσο εργαλείο χειρισμού κρίσεων με ειρηνικό τρόπο, χωρίς να στρατικοποιούμε εμείς οπωσδήποτε από την πρώτη στιγμή την κρίση. Δηλαδή να πηγαίνουν σκάφη της ακτοφυλακής εκεί”.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά “πάντα θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα με την Τουρκία, αν και είμαι κατά των σεναρίων θερμών επεισοδίων με την έννοια ότι ένα θερμό επεισόδιο είναι ηθελημένο να καταλήξει σε πόλεμο και σύγκρουση”.
Ωστόσο επισήμανε πως “η Τουρκία μας έχει δείξει ότι τέτοιες ευκαιρίες τις εκμεταλλεύεται” και πρότεινε την αντίληψη του “overwatching” Δηλαδή, όπως εξήγησε “να υπάρχουν δικές μας δυνάμεις, κάποια πλοία της ακτοφυλακής τα οποία να είναι στην πρώτη γραμμή και να δείχνουν την αποφασιστικότητά μας και την έννοια της δικαιοδοσίας μας σε περιοχές, αλλά να έχουν υπερκάλυψη αφανώς από τα πολεμικά μας πλοία, έτσι ώστε να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα στρατικοποιούμε την κρίση.