Bild: «Λεφτά γερμανών φορολογουμένων για ελληνικά ψυγεία» – Έχει ο καιρός γυρίσματα…
H “Bild” με τους συνηθισμένους προκλητικούς τίτλους της (Λεφτά γερμανών φορολογουμένων για ελληνικά ψυγεία) επικρίνει τη χώρα μας για τις επιδοτήσεις που αφορούν την αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες φθάνουν μέχρι και 50% της αξίας τους και γράφει: «Ο προϋπολογισμός για αυτό (150 εκατ. ευρώ) προέρχεται από την ΕΕ που σημαίνει ότι και η Γερμανία πληρώνει.
Και προσθέτει: «Είναι ένας αμφίβολος τρόπος να ξοδέψεις χρήματα άλλων κρατών-μελών, τα οποία προφανώς έχουν τα ίδια προβλήματα», επικρίνει η Γιάνα Σίμκε, ειδικός σε θέματα οικονομίας από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Θα ήταν πιο λογικό να επενδύσουμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντί σε ψυγεία και κλιματιστικά. Με αυτά δεν θα ξεπεραστούν οι αιτίες της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης».
[Πηγή: DW]
Για δες που σηκώθηκαν τα πόδια να “δείρουν” το κεφάλι!
Μας ζητάτε δηλαδή, να μειώσουμε, εμείς στο Νότο της ΕΕ, την κατανάλωση στην ενέργεια κατά 15% για να μην ξεπαγιάσετε εσείς που είχατε “ρίξει άγκυρα” στο ρωσικό αέριο για τα δικά σας και μόνο συμφέροντα, αποκλείοντας ακόμη και τον αγωγό EastMEd!
Αφού “ξεπατώσατε” τα προηγούμενα χρόνια τις οικονομίες του Νότου, με τη χαοτική λιτότητα που είχατε εφαρμόσει, τώρα ψάχνετε στήριγμα στις “καμένες” πλάτες του Νότου. Και πάλι για να σωθεί η βιομηχανία σας και μόνο…
Και επειδή τα θυμάστε όπως σας συμφέρει κ. Σίμκε, στη χώρα μας το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 36% της κατανάλωσης ρεύματος το 2020 παρήχθη από ΑΠΕ, ποσοστό που είναι οριακά μικρότερο σε σχέση με το 37% στην ΕΕ.
Οι ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) κάλυψαν το 51 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, και μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 57% της ημερήσιας ζήτησης ρεύματος ενω το 2021 το μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, οι μονάδες ΑΠΕ «είδαν» τη συνεισφορά τους στο 34% και οι υδροηλεκτρικές μονάδες στο 6%.. Όσο για τις μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 51% της ζήτησης, η λιγνιτική παραγωγή το 9% ενώ οι καθαρές εισαγωγές ήταν μηδενικές. [πηγή: in.gr]
Παρακατω ακολουθεί πίνακας της eurostat…
Η Ελλάδα κατακτά την ιστορικά υψηλότερη θέση της στον δείκτη
Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προς τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, αυξήθηκε σημαντικά στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης τον Οκτώβριο του 2021, με τη χώρα να «κερδίζει» ακόμη τρεις θέσεις στη σχετική κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 21η θέση, ανάμεσα σε 40 άλλα κράτη – μια ιστορικά υψηλή επίδοση, για τρίτη συνεχόμενη έκδοση του δείκτη RECAI. Αυτή η βελτίωση, σύμφωνα με την έκθεση της EY, οφείλεται στη στόχευση της Ελλάδας να διπλασιάσει την εγκατεστημένη χωρητικότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, σε περίπου 19GW, μέχρι το 2030, και στην πρόσφατη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου με πάνελ διπλής όψης, ισχύος 204MW, ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του στην Ευρώπη.
[πηγή: ey.com]
Η χώρα μας έχει ταχύτατη ένταξη της “πρασινης” ενέργειας…
Έχει ο καιρός γυρίσματα…