Το Ριάντ στέλνει σήμα… στην Ελλάδα – Κόμβος υδρογόνου για την Ευρώπη η Ελλάδα! – Υπογραφή 16 επιχειρηματικών συμφωνιών

Το Ριάντ στέλνει σήμα… στην Ελλάδα – Κόμβος υδρογόνου για την Ευρώπη η Ελλάδα! – Υπογραφή 16 επιχειρηματικών συμφωνιών

• Το Ριάντ να εκπέμπει σήμα για νέες επενδύσεις στη χώρα μας, που θα την καταστήσουν, μεταξύ άλλων, ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας επαναβεβαίωσαν τις στενές διμερείς σχέσεις και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι τρείς στόχοι που θα αλλάξουν τη θέση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας

“Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα. Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές”, τόνισε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο διάλογο που είχε με τον κ. Μητσοτάκη.

Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: “Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δε θα έρχομαι με άδεια χέρια…”

Η πρόθεση, δε, της Σαουδικής Αραβίας για νέες επενδυτικές τοποθετήσεις αποτυπώθηκε σε μία φράση-κλειδί του πρίγκιπα-διαδόχου. “Σας υπόσχομαι ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δε θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή”.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίηση της Αθήνας για τα απτά οικονομικά και γεωπολιτικά αποτελέσματα που παράγει για την Ελλάδα η πρώτη, μετά τον Απρίλιο του 2018, επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Με το πρώτο μεγάλο στοίχημα, την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, να έχει κατακτηθεί και στον ορίζοντα να βρίσκεται ο μεγάλος στόχος της κατάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, τα σήματα από τη Σαουδική Αραβία για νέες επενδύσεις δίνουν περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Διόλου τυχαία, στη διάρκεια της συνάντησης του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον πρίγκιπα-διάδοχο τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας, προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε τομείς όπως:

Οι τουριστικές υποδομές

-Η αγορά ακινήτων.
-Οι ναυτιλιακές μεταφορές.
-Τα logistics.
-Τις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες εστίασαν την προσοχή τους στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στην γεωγραφική τους θέση.

Έντεκα συν μία συμφωνίες.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα-διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, όπως επισημαίνεται, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης και τους υπουργούς που συνοδεύουν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα. Οι συμφωνίες σχετίζονται με:

-Τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

-Την ενέργεια.

-Τη στρατιωτική συνεργασία.

-Τις διμερείς επενδύσεις.

-Την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

-Την υγεία.

-Την καταπολέμηση του εγκλήματος.

-Τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

-Την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας.

-Τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Η Ελλάδα κόμβος για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η συμφωνία που ξεχωρίζει, πάντως, σχετίζεται με την κατασκευή της υποθαλάσσιας-επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη, μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία θα μπει στις…ράγες της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πρόκειται, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για μία κίνηση που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας και την μετατρέπει σε κόμβο για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα συνδέει 39 σταθμούς σε 33 χώρες.

Υπογραφή 16 επιχειρηματικών συμφωνιών στο πλαίσιο της υψηλού επιπέδου επιχειρηματικής συνάντησης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Την αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά σημαντικών διακρατικών αλλά και επιχειρηματικών συμφωνιών που υπεγράφησαν το διήμερο 26-27 Ιουλίου, στην Αθήνα, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας στην υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud στην Ελλάδα.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «με συστηματική και εντατική δουλειά, δημιουργήσαμε – το επιτελείο της Οικονομικής Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε στενή συνεργασία με τους Σαουδάραβες εταίρους μας – ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείτε, εσείς, οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, να αναπτύξετε τη δραστηριότητα και τα κοινά εγχειρήματά σας, προς όφελος των δύο χωρών μας. Η σημερινή υπογραφή των 16 επιχειρηματικών συμφωνιών, αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία και είναι ενθαρρυντική ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Με τη σειρά του, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής υπογράμμισε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επεσήμανε ότι από την ενεργειακή έως την επισιτιστική ασφάλεια, από τις θαλάσσιες μεταφορές έως την τεχνολογία, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι ελληνικές και οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργασθούν. Πρόσθεσε ότι «πάνω από 100 ελληνικές και περί τις 40 σαουδαραβικές επιχειρήσεις συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα συνεχίζοντας τις επαφές των επιχειρηματικών κοινοτήτων, με τη διαφορά ότι σήμερα αυτή η σχέση επισφραγίστηκε  με τις πρώτες 16 ιδιωτικές συμφωνίες».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έπεται των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής/ανταλλαγής 16 υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών και Μνημονίων συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών Ομίλων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρίες/όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A.,  Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A. , Chr. Stamatiou & Sons S.A. , Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.

Παρόντες στη συνάντηση, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ήταν, πέραν του Υφυπουργού κ Φραγκογιάννη και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Προέδρου της Enterprise Greece Ιωάννη Σμυρλή, οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία και ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο Υπουργός Επενδύσεων Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, ο Υπουργός Εμπορίου Dr. Majid bin Abdullah Al-Qasabi, και ο Υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ανώτερα στελέχη 36 σαουδαραβικών επιχειρήσεων και περισσότερων από 80 ελληνικών καθώς επίσης οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, Lubna Al-Olayan και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

 

Φωτο: Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office

Σχολιάστε εδώ