Ταξίδι στα μυστήρια της Άπω Ανατολής

Ταξίδι στα μυστήρια της Άπω Ανατολής

Hagakure
Ο μυστικός κώδικας ζωής και δράσης ενός υποδειγματικού Σαμουράι  

Στα τέλη του 17ου αιώνα, λίγες δεκαετίες μετά από τη λήξη της περιόδου των διαρκών φεουδαρχικών συγκρούσεων (sengoku jidai) και την ενοποίηση της Ιαπωνίας, ένας απόγονος Σαμουράι και φιλόσοφος (αργότερα, μάλιστα, έγινε μοναχός Ζεν) προχώρησε στη συγγραφή ενός έργου που έμελλε να τύχει μοναδικής ακτινοβολίας. Το “Hagakure”, πνευματικό παιδί όχι μόνο του συγγραφέα του, Yamamoto Tsunetomo, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αμέτρητους πολεμιστές, αλλά και αυτούς ακόμη τους φοβερούς kamikaze, οι οποίοι κουβαλούσαν αντίτυπα του μαζί τους στη διάρκεια των επιθέσεων αυτοκτονίας που διενεργούσαν. Το βιβλίο αποτελείται από μια μοναδική συλλογή στοχασμών, καθώς και διηγήσεων διδακτικού χαρακτήρα, στις οποίες πρωταγωνιστούν εμβληματικές μορφές της ιαπωνικής ιστορίας και μυθολογίας, πάνω στην ηθική και την παραδοσιακή σοφία των Σαμουράι.

Η επανέκδοση, σε ελληνική μετάφραση, του Hagakure από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εμβάθυνση και στοχασμό πάνω σε ένα ολόκληρο σύστημα σκέψης και ζωής. Το Bushido, ο “Δρόμος του Σπαθιού” εξερευνάται εξονυχιστικά από τον συγγραφέα με βάση άμεσα αντιληπτές αναφορές και παραδείγματα, με τρόπο ώστε ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται πλήρως το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας Πολεμιστής και το ποιος θα πρέπει να είναι ο στόχος του μονοπατιού του: όχι η δύναμη ούτε η φήμη, αλλά η καθαρότητα του χαρακτήρα και του σπαθιού. Μέσω του Hagakure μας ανοίγεται ένα γοητευτικό παράθυρο, όχι μόνο σε έναν τρόπο ζωής και δράσης, αλλά και σε έναν άγνωστο, εν πολλοίς, κόσμο.

Δείτε το βιβλίο εδώ

♦      ♦      ♦

Yamamoto Tsunetomo (1659 – 1719), Σαµουράι, φιλόσοφος, µοναχός Ζεν.



Το Ψάρι, ο Κυνηγός και το Ζεν
Η επαφή με τη φύση και την Αυθεντική Φύση του Ανθρώπου

Ενόσω το μπεκατσόνι και το στρείδι παλεύουν, επωφελείται ο ψαράς”. Από την αρχαία Κίνα ακόμη, η κυνηγετική δραστηριότητα απετέλεσε αντικείμενο για στοχασμό πάνω στη Φύση και τον Άνθρωπο. Πράγματι, η σχέση του κυνηγού με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο δρα, είτε αυτό είναι η ξηρά είτε η θάλασσα, και το εκάστοτε θήραμα αποτελεί συμβολικό σημείο αναφοράς για την κατανόηση της φύσης του νου, και εκεί ακριβώς ξεκινούν οι ομοιότητες με τη φιλοσοφία του Ζεν. Ο έλεγχος της αναπνοής, η επίγνωση του Εαυτού και του κόσμου που περιβάλλει το υποκείμενο της δραστηριότητας, η επιμονή και η προσήλωση, η στιγμιαία εναλλαγή ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο και η εναρμόνιση των δύο αυτών όψεων, είναι κοινά σημεία μεταξύ της δραστηριότητας του κυνηγιού και εκείνης του διαλογισμού. Μέσα από τα μάτια του θηράματος, ο Εαυτός μας καθρεφτίζεται με ευκρίνεια κρυστάλλινη, όπως ακριβώς μας αποκαλύπτεται έπειτα από μακροχρόνιο διαλογισμό.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται η νέα μελέτη αυτογνωσίας του έμπειρου ψυχοθεραπευτή Μιχαήλ Καρπαθίου, με τίτλο “Το Ψάρι, ο Κυνηγός και το Ζεν”. Αφορμώμενος από τις προσωπικές του ιστορίες σχετικά με το ψάρεμα, ο συγγραφέας, έχοντας πολυετή εμπειρία πάνω σε διάφορα είδη διαλογισμού, μας βοηθά να μεταφέρουμε τις αρχές του ευ ζην στα δικά μας μέτρα.

Με αυτόν τον τρόπο, ο αναγνώστης ανακαλύπτει το πώς τα μαργαριτάρια του Ζεν μπορούν να εντοπιστούν και να εξαχθούν στην καθημερινότητα του, και ιδίως τις κυνηγετικές δραστηριότητες, φέρνοντας τον ένα βήμα πιο κοντά στην αυθεντική του ύπαρξη.

Δείτε το βιβλίο εδώ

♦      ♦      ♦

Ο Μιχαηλ Καρπαθιου είναι συγγραφέας εννέα βιβλίων αυτογνωσίας και έχει εκπαιδευτεί σε διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως επίσης και σε µια πλειάδα θεραπευτικών τεχνικών από κάθε εποχή και κουλτούρα. Ασκείται στον διαλογισµό συστηµατικά, από το 1990 και έχει µυηθεί σε πολλά διαφορετικά µονοπάτια και τεχνικές διαλογισµού. Αυτό το οποίο τον χαρακτηρίζει είναι µια ολιστική και υπαρξιακή προσέγγιση, καθώς παντρεύει αρµονικά την Ανατολή µε την Δύση, το παρελθόν µε το παρόν και τη φιλοσοφία µε την επιστήµη. Είναι ιδρυτής του κέντρου εκπαίδευσης, έρευνας και εφαρµογής της Υπερπροσωπικής ψυχοθεραπείας και διευθύνει το κέντρο ψυχικής υγείας Humanology. Είναι εκπαιδευτής και θεµελιωτής του αναγνωρισµένου προγράµµατος συµβουλευτικής και ψυχοθεραπείας από την ΕΕΣ και τον διεθνή οργανισµό Υπερπροσωπικής ψυχοθεραπείας.

Για περαιτέρω πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Humanology.gr 



Η Άσκηση Διαλογισμού όπως την δίδαξε ο Βούδας

Βούδας”. Παρότι στον δυτικό κόσμο, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό αυτόν, αναφερόμαστε όλοι στον Σιντάρτα Γκαουντάμα, τον διάσημο μοναχό και διδάσκαλο στην Ινδία του 5ου αιώνα που κήρυξε την ατραπό για το πώς μπορούμε να απαλλαχθούμε από τις οδύνες της ζωής, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό ο οποίος μπορεί να αποδοθεί στον οποιονδήποτε. Η λέξη “Βούδας” σημαίνει “αφυπνισμένος” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα στάδιο πνευματικής επίτευξης, εφικτό για όλους μας. Στάδιο για το οποίο, όμως, είναι απαραίτητη η πρακτική του διαλογισμού. Και εδώ τίθεται το θεμελιώδες ερώτημα: τι ακριβώς είναι ο διαλογισμός; Είναι ένα είδος χαλάρωσης, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, ή μήπως πρόκειται για μια πρακτική ανασυγκρότησης, μια διαρκής προσπάθεια, μια ολόκληρη στάση ζωής; Για την απάντηση αυτού του ερωτήματος, οφείλουμε πρωτίστως να μελετήσουμε τα κείμενα και τις διδασκαλίες του ίδιου του Πεφωτισμένου, του Σιντάρτα Γκαουντάμα.

Η μελέτη Η Άσκηση Διαλογισμού όπως τη Δίδαξε ο Βούδας (εκδ. Δαιδάλεος), η οποία κυκλοφορεί σε μετάφραση και σχολιασμό του ψυχολόγου και συγγραφέα Ιωάννη Αμπατζίδη, στηρίζεται πάνω σε ένα πανάρχαιο κείμενο του Βουδισμού Τεραβάντα, το Satipaṭṭhāna Sutta. Σε αυτό, παρακολουθούμε τις διδασκαλίες που παραδίδει ο ίδιος ο Σιντάρτα Γκαουντάμα, ο “Βούδας”, στους μοναχούς που τον ακολουθούν, σχετικά με την πρακτική του διαλογισμού. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναγνώστης, μαζί με τους εν λόγω μοναχούς, μυείται βήμα προς βήμα στην τέχνη της αυτοπαρατήρησης και καθίσταται κοινωνός στα ψυχικά οφέλη που επιφέρει ο διαλογισμός, οφέλη τόσο επίζηλα και στο σήμερα.

Δείτε το βιβλίο εδώ

♦      ♦      ♦

Ο Ιωάννης Αμπατζίδης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1981. Είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στον τομέα της Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας και Συμβουλευτικής. Σήμερα συνεχίζει στον τομέα της Γνωστικής Νευροψυχολογίας και των Νευροεπιστημών. Από τις εκδόσεις Δαιδάλεος κυκλοφορεί, επίσης, το βιβλίο του “Το Τραγούδι του Θεού” (2015), το οποίο και αποτελεί το κλασικό ιερό κείμενο του Ινδουισμού Μπάγκαβαντ Γκίτα, σε νέα μετάφραση και σχόλια.



ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΑΙΔΑΛΕΟΣ


Σχολιάστε εδώ