Στη βαλίτσα για διακοπές μάσκες και αντισηπτικά – Τον Οκτώβριο το 7ο κύμα!
Ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο
• Σαρηγιάννης: «Πηγή μολύνσεων οι τουρίστες»
• Στέλλα Κυριακίδου: «Ετοιμάστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ασφαλή επιστροφή σε εργασία και σχολείο»
• Είμαστε σε ετοιμότητα για αύξηση κρουσμάτων φθινόπωρο και χειμώνα
Tην εβδομάδα 11-17 Ιουλίου καταγράφηκαν 148.435 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού (από τα οποία τα 58.845 ήταν στην Αττική), 200 θάνατοι ασθενών, 2.540 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 115.
Όλα αυτά τα περιστατικά έχουν προκληθεί κυρίως από την Όμικρον 4 και 5, χωρίς καν να έχει έρθει η μετάλλαξη Κένταυρος, για την οποία η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, δήλωσε: «Ακόμη δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. Δεν είναι θανατηφόρα, είναι όμως πολύ μεταδοτική, εμείς περιμένουμε στην Ελλάδα σε περίπου 20 ημέρες τα πρώτα κρούσματά της.
Στη βαλίτσα για τις διακοπές μας βάζουμε μαζί μάσκες και αντισηπτικά. Στα πανηγύρια πάμε, αλλά φοράμε μάσκα γιατί υπάρχει συνωστισμός και οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
Η πίεση υπάρχει μόνο στις απλές κλίνες
Παρόλα αυτά, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν αυξάνονται σημαντικά οι διασωληνωμένοι ασθενείς, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, επισημαίνοντας ότι αν και υπήρχε πρόβλεψη από τα μαθηματικά μοντέλα ότι στο τέλος Ιουλίου θα έχουμε φθάσει τους 400 διασωληνωμένους, εντούτοις σήμερα δεν ξεπερνούν τους 115.
«Αυτή τη στιγμή οι νοσηλείες στις απλές κλίνες έχουν τριπλασιαστεί, αλλά το 30% με 35% είναι περιπτώσεις που έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα με κορονοϊό. Νοσηλεύονται για το λόγο για τον οποίον πήγαν.
Η πρόβλεψη που έχουμε από τα μαθηματικά μοντέλα είναι ότι σταθεροποιείται το κύμα, οπότε στη σταθεροποίηση του κύματος θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που θα παραμείνει μια πίεση και σιγά–σιγά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται».
Σαρηγιάννης: «Πηγή μολύνσεων οι τουρίστες»
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε ότι τώρα «είμαστε σε μία φάση κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία περιμένουμε να επέλθει μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Η αποκλιμάκωση της πανδημίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές. Ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχεται από χώρες που έχουν αυτή την περίοδο αυξημένη δυναμική της πανδημίας και μπορεί να είναι σημαντική πηγή μολύνσεων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων, μπορεί να καθυστερήσει την αποκλιμάκωση της πανδημίας».
Ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο κ. Πλεύρης τονίζει: «Έχουμε προετοιμάσει τον κόσμο ότι ενώ το καλοκαίρι θα είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη, τον Σεπτέμβριο και τον χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση, ακόμα και με τις ίδιες μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε μοντέλα ενεργοποίησης για το πώς θα λειτουργήσουμε για την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές, και ιδιωτικές, διότι πλέον οι ιδιωτικές δομές τις νέες μεταλλάξεις μπορούν να τις διαχειριστούν, ενώ τη Δέλτα πέρυσι τέτοια εποχή δεν μπορούσαν».
Τον Οκτώβριο θα έχουμε το 7ο κύμα
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής Γενετικής, δήλωσε ότι «κάθε έξι μήνες παρουσιάζεται ένα καινούργιο στέλεχος. Αυτή τη στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί δύο στελέχη, τον Κένταυρο και ένα που εμφανίστηκε στη Σαγκάη. Έχει υπολογιστεί ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το 7ο κύμα της πανδημίας. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να κολλήσουν 5 φορές περισσότερο από τους εμβολιασμένους, έχουν 7 φορές περισσότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Γι’ αυτό το 25% των Ελλήνων που δεν έχει εμβολιαστεί θα έπρεπε να σπεύσει να το κάνει».
ΠΟΥ: Ο COVID-19 παραμένει ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ότι, σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την εμφάνισή του, ο COVID-19 παραμένει ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, που αποτελείται από ανεξάρτητους ειδικούς εμπειρογνώμονες, ανέφερε ότι:
1) τα αυξανόμενα κρούσματα,
2) η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού με νέες μεταλλάξεις, καθώς και
3) η πίεση που ασκεί στις υπηρεσίες υγείας, ειδικά σε ορισμένες χώρες, σημαίνουν συνολικά ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκτακτη για την υγεία παγκοσμίως.
Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι η βελτιωμένη ανοσία του πληθυσμού, κυρίως λόγω των εμβολιασμών, έχει οδηγήσει σε «αποσύνδεση» του αριθμού των κρουσμάτων από τον αριθμό νοσηλειών και θανάτων. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, δρα Tedros Adhanom Ghebreyesus: «Καθώς ο ιός συνεχίζει να μας επιτίθεται, πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε να αμυνόμαστε αποτελεσματικά».
Προετοιμαστείτε για φθινόπωρο και χειμώνα
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, γι’ αυτό και οι καλοκαιρινοί μήνες πρέπει να αξιοποιηθούν, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες πριν από το φθινόπωρο και τον χειμώνα, τονίζει η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Υγείας. Αναφέρει ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες είναι ανησυχητική. «Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τη διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 παράλληλα με άλλους χειμερινούς ιούς, όπως η γρίπη. Παράλληλα, τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν έτοιμο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ασφαλή επιστροφή στην εργασία και στο σχολείο».