Μαλάκια και εχινόδερμα

Μαλάκια και εχινόδερμα

Στο έργο αυτό, ο συγγραφέας-εικαστικός συνεχίζει τη μελέτη του στον θαυμαστό κόσμο της φύσης, εμβαθύνοντας αυτή τη φορά στους θαλάσσιους οργανισμούς. Οι παρατηρήσεις του πάνω στα μαλάκια και τα εχινόδερμα τον οδηγούν σε μια θαυμάσια λυρική πρόζα και σε σύντομους φιλοσοφικούς στοχασμούς που σχετίζονται με τη ζωή και τον θάνατο, με τη φύση και τον άνθρωπο. Το κείμενο πλαισιώνεται από τα εικαστικά του ιδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο βιβλίο της συγκεκριμένης σειράς, Τα λεπιδόπτερα (2019), είναι διαθέσιμο επίσης από τις εκδόσεις μας.




Συγγραφέας / Εικαστικός
Αναστάσης Μαδαμόπουλος


Ενώ ο ανθρώπινος ασβεστόλιθος είναι μακάβριος, το όστρακο είναι λεπτουργημένο έργο τέχνης με μοναδικότητα και σπάνια αξία. Ενώ, επίσης, δια του θανάτου χάνεται η ωραιότης και διατηρείται απλώς η μνήμη του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής του αποδημήσαντος, που εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εμπνέει, ο θάνατος του ανώνυμου μαλάκιου σηματοδοτεί την έναρξη της αιώνιας ζωής του όστρακού του, ενός φυσικού γλυπτού.

Το σκανδαλώδες είναι ότι ο ανθρώπινος σκελετός κείται στο χώμα αποσυναρμολογημένος, αλλά το συμπαγές όστρακο μοιάζει να αιωρείται αεικίνητο, καθώς οι περιελίξεις και οι σπειροειδείς ή εγκάρσιες ποικίλσεις του, οι πτυχές του, οι οδοντώσεις, οι εγκοπές, οι άκανθες και οι κοκκιδώσεις του υποβάλλουν την ιδέα της κίνησης κι ας έχει εκείνη από καιρό τερματιστεί. Και ενώ για να σχηματιστεί η σπείρα χρειάστηκαν δεκαετίες, στην εικόνα του όστρακου αποτυπώνεται ο κύκλος της ζωής του με χρονική λες συστολή, σαν να συμβαίνει τώρα μπροστά στα μάτια μας η γέννηση, η ωρίμανση και ο θάνατός του. Ταχύτατα. Όσο βαστά ένα βλέμμα ανάμεσα σε δυο βλεφαρίσματα!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα – εικαστικό

Ο Αναστάσης Μαδαμόπουλος γεννήθηκε στο Κερατσίνι. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Συγγραφέας εκπαιδευτικών και λογοτεχνικών βιβλίων, αναπτύσσει ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και στη Σύμη, στο πλαίσιο του τοπικού φεστιβάλ. Παράλληλα εργάζεται ως εικαστικός και έχει παρουσιάσει το πολύμορφο καλλιτεχνικό του έργο (κόσμημα, ζωγραφική, υφαντές κατασκευές, εγκαταστάσεις) σε Αθήνα και Σύμη.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ

Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία
ISBN: 978-960-625-051-4


Σχολιάστε εδώ