H ρωσική τακτική στην Ουκρανία παράδειγμα προς μίμηση για την Τουρκία όσον αφορά την Ελλάδα; – Του Δρος Εμμ. Γούναρη

H ρωσική τακτική στην Ουκρανία παράδειγμα προς μίμηση για την Τουρκία όσον αφορά την Ελλάδα; – Του Δρος Εμμ. Γούναρη


Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Οι λεγόμενες «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» που πραγματοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ακόμη και στις αυτόνομες περιοχές αυτής, είναι μια εισβολή σε ένα ανεξάρτητο, χριστιανικό ορθόδοξο σλαβικό κράτος, γενέτειρα των Ρώσων.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας βλέπουμε διεκδικήσεις της Ρωσίας σε βάρος των νότιων παραθαλάσσιων περιοχών της Ουκρανίας, Οδησσού, Μαριούπολης, Ταυρίδας, Χερσώνας και άλλων πόλεων, πρώην ελληνικών αποικιών, όπως επίσης πόλεων της ανατολικής και δυτικής περιοχής, ώστε η Ουκρανία να γίνει ένα μεσόγειο κράτος χωρίς θάλασσα. Στις περιοχές αυτές ζούσαν Έλληνες, οι οποίοι ήταν ρωσόφωνοι!

Η Αμερική και οι χώρες του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν την Ουκρανία με αρκετά όπλα και οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ρωσίας. Η Ουκρανία, από την εποχή ακόμα της Σοβιετικής Ένωσης, διέθετε πυρηνικά εργοστάσια και έχει γνώσεις για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η Τουρκία, προκειμένου να μη χαλάσει τη λυκοφιλία της με τη Ρωσία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, έμμεσα υποστήριξε τη Ρωσία, μη δεχόμενη την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του. Όπως, επίσης, δεν δέχθηκε την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, γιατί τα κράτη αυτά υποστηρίζουν «κούρδους τρομοκράτες»! Έτσι, μετά τη συνάντηση μεταξύ Αμερικής, Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας στη Μαδρίτη, η Τουρκία συνυπέγραψε την είσοδο των κρατών αυτών στο ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη την υπόσχεση των δύο αυτών κρατών να συλλάβουν τους «υπάρχοντες στις χώρες τους τρομοκράτες» Κούρδους και να τους παραδώσουν στην Τουρκία.

Τα Κοινοβούλια όμως της Φινλανδίας και Σουηδίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα αν θεωρήσουν τρομοκράτες τους Κούρδους. Οπότε, το όλο θέμα δεν είναι σίγουρο ότι θα επιλυθεί έτσι. Παράλληλα, η Τουρκία ζήτησε να της δοθούν από την Αμερική ανταλλακτικά για εκσυγχρονισμό των F-16, όπως και τα νέα αεροπλάνα F-35. Τα ανταλλακτικά αυτά και τα F-35 έχει δώσει η Αμερική στην Ελλάδα. Τελικά, ο αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε να παραδοθούν στην Τουρκία τα ανταλλακτικά για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Τουρκίας, κάτι όμως που χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου. Πολλά, όμως, μέλη του Κογκρέσου, και δη ελληνοαμερικανοί βουλευτές, αρνούνται να δοθούν στην Τουρκία τα ανταλλακτικά για τα F-16, ισχυριζόμενοι ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα αυτά εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας. Ως προς τα F-35, η Αμερική έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να δοθούν στην Τουρκία, αν δεν απαλλαχθεί από τους S-400.

Επίσης, η Τουρκία συνεχίζει να απαιτεί από την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, του 1923, και των Παρισίων, του 1943, για την ειρήνη με την Ιταλία.

Η Ελλάδα όμως αναγκάσθηκε να εξοπλίσει τα νησιά αυτά λόγω των απειλών της Τουρκίας και της εγκατάστασης αποβατικής στρατιάς στη Σμύρνη για την κατάληψη των νησιών αυτών. Η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε τα νησιά αυτά σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για αυτοάμυνα, λόγω των απειλών της Τουρκίας. Αυτά τα οποία σκέφτεται η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, διότι η Ελλάδα πλέον διαθέτει νέα οπλικά συστήματα και αεροπλάνα που δεν διαθέτει η Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απειλούν συνεχώς την Ελλάδα με πόλεμο.

Η έκδοση, δε, χαρτών που παρουσιάζουν ως τουρκικά τα ελληνικά νησιά και την Κρήτη μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον βλακώδης προπαγάνδα, υποστηριζόμενη από τον αρχηγό του κόμματος των «Γκρίζων Λύκων» και συγκυβερνήτη του Ερντογάν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: insider.gr


Σχολιάστε εδώ