Κάτω τα χέρια από το «Χατζηκυριάκειο» – Ποιοι επιχειρούν να το απαξιώσουν και γιατί;
• Ανάστατοι οι Πειραιώτες από τις μεθοδεύσεις με στόχο το κλείσιμο του ιστορικότερου ιδρύματος της χώρας
• Οι εργαζόμενοι δίνουν και την ψυχή τους στα παιδιά
Aνησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στον Πειραιά η προοπτική σταδιακής αποδυνάμωσης του «Χατζηκυριάκειου» Ορφανοτροφείου Θηλέων, το οποίο, έπειτα από 130 χρόνια γόνιμης και εξαιρετικά αποδοτικής λειτουργίας, σήμερα ουσιαστικά απειλείται με αφανισμό, γιατί, δυστυχώς, στις μέρες μας η φιλανθρωπία έχει χάσει το νόημά της και έχει μετατραπεί σε μια ιδιαίτερα αποδοτική… μπίζνα για ορισμένους.
Το «Χατζηκυριάκειο» είναι ένας αυτάρκης οργανισμός γιατί ο ευεργέτης είχε φροντίσει για όλα. Από τα ενοίκια των ακινήτων που διαθέτει εισπράττει 1.700.000 ευρώ τον χρόνο. Τα παιδιά πάνε κάθε καλοκαίρι διακοπές με έξοδα άλλου ευεργέτη της πόλης, του Μπάκαλα, ο οποίος έχει δωρίσει δύο ακίνητα στον Δήμο στο κέντρο του Πειραιά. Επίσης, κάθε κορίτσι που παντρεύεται παίρνει προίκα 8.000 ευρώ από το Κληροδότημα Αλμυράντη, που έχει διαθέσει για τον λόγο αυτό το ακίνητο-φιλέτο που βρίσκεται στη Βουλής και Κολοκοτρώνη, στην Αθήνα.
Σήμερα φιλοξενεί 60 κορίτσια, τα οποία είτε είναι ορφανά, είτε προέρχονται από κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, είτε έχουν απομακρυνθεί από το περιβάλλον τους με εισαγγελική εντολή. Περίπου 30 μένουν μόνιμα στο ίδρυμα, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά πηγαινοέρχονται κάθε μέρα από τα σπίτια τους στο ίδρυμα. Φέτος, τα κορίτσια που σπουδάζουν είναι 20. Ό,τι ακριβώς κάνει μια οικογένεια για τα παιδιά της, το κάνει και το «Χατζηκυριάκειο». Και ίσως τα καλύτερα, γιατί το κάνει με τρόπο επιστημονικά ελεγμένο και προσεγμένο.
Το κεντρικό κτίριο αποτελεί τοπόσημο για τον Πειραιά και είναι ένα κτίριο με ιστορία και αξία εφάμιλλη του Δημοτικού Θεάτρου. Ένα κτίριο που θεωρείται ως Ακρόπολη της πόλης. Το κτίριο αυτό μετά τους σεισμούς του 1999 είχε χαρακτηριστεί κίτρινο. Έτσι άδειασε, τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε λυόμενα σπιτάκια, όπως και οι άλλες υπηρεσίες, και στη συνέχεια με προγράμματα ΕΣΠΑ άρχισαν τα έργα αναστήλωσης, αποκατάστασης και ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου.
Όπως λέγεται, τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, αν και η διοίκηση αναφέρει ότι θα ολοκληρωθούν του χρόνου και τότε θα ξηλωθούν τα λυόμενα και θα λειτουργήσει το κανονικό κτίριο. Αυτό λοιπόν το διαμάντι του αλτρουισμού και της φιλανθρωπίας, που με τόση αγάπη και σοφία ίδρυσαν ο αείμνηστος Γιάννης Χατζηκυριάκος και η σύζυγός του Μαριγώ, που προέβλεψαν και τις μελλοντικές του ανάγκες και διασφάλισαν την απρόσκοπτη λειτουργία του στο διηνεκές, φαίνεται… ότι χαλάει κάποια σχέδια και πρέπει να μπει σε καλούπια ξενόφερτα, που κάποιοι τα έχουν… βαφτίσει σύγχρονα και μοντέρνα. Γιατί θα πρέπει να… εκμοντερνιστεί ένα ίδρυμα-θεσμός, που λειτουργεί 130 χρόνια και προσφέρει; Γιατί θα πρέπει να μπει σε άλλη λογική, που ελάχιστη σχέση έχει με την ελληνική παράδοση και κουλτούρα;
Αυτά τα ερωτήματα ακούγονται όλο και περισσότερο στον Πειραιά, μετά τον νέο νόμο της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, που δηλώνει και Πειραιώτισσα και έγινε προσφάτως γνωστή από την απόπειρα να κλείσει φορείς όπως το ΠΕΝ και το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Αυτά βλέπει ο κόσμος και φοβάται. Φοβάται μήπως αυτό που δεν έγινε στο «Χαμόγελο του Παιδιού», επειδή πήρε έκταση, γίνει στο «Χατζηκυριάκειο», καθώς υπάρχουν μέλη της διοίκησης που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του κλεισίματος των Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας Παιδιών, στα πλαίσια της… αποϊδρυματοποίησης.
Στο ΦΕΚ 2313/2022, που αναφέρεται στο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης, προβλέπεται ότι το «Χατζηκυριάκειο» θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 20 παιδιά. Τα υπόλοιπα θα εγκατασταθούν σε διαμερίσματα που θα βρει η UNICEF Ελλάδος μέσω επιχειρησιακού εταίρου. Έχει κυκλοφορήσει ότι ο εταίρος αυτός ψάχνει να βρει σπίτια στα Πατήσια, στον Κολωνό, στο Μεταξουργείο κ.λπ. Μάλιστα η κ. Μιχαηλίδου ζήτησε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για να απασχολούνται σε ξενοδοχεία παιδιά 16 ετών, που θα ζουν σε αυτά τα σπίτια!
Πήρε 31 εκατ. ευρώ;
Ας δούμε όμως ποιος είναι ο επιχειρησιακός εταίρος που προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ιδρύματος, έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στο οποίο διευθυντής είναι ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του «Χατζηκυριάκειου», ο οποίος στη διαβούλευση της υπουργικής απόφασης πρότεινε να κλείσουν άμεσα όλα τα ιδρύματα (!), και με τη ΜΚΟ IRC, η οποία για την προσφορά της στο θέμα της περίθαλψης των προσφύγων έχει πάρει μέχρι στιγμής από τα διάφορα διεθνή προγράμματα γύρω στα 31 εκατ. ευρώ.
Αν κοιτάξει κάνεις τα άτομα που μετέχουν σε αυτήν τη ΜΚΟ θα βρει μεγαλοτραπεζίτες, όπως ο Κίσινγκερ, η Κοντολίζα Ράις κ.ά. Αλήθεια, όλοι αυτοί οι μεγαλοτραπεζίτες και κορυφαίοι πολιτικοί πότε ανακάλυψαν τη φιλανθρωπία; Όλα αυτά τα περίεργα συμβαίνουν στο «Χατζηκυριάκειο».
Όταν ένα ορφανοτροφείο δεν έχει παιδιά, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Όταν λοιπόν διαπιστώνουμε ότι από 60 παιδιά που φιλοξενεί θα αφήσουν 20 και σταδιακά ίσως κανένα, εύλογα αναρωτιόμαστε: Γιατί; Ποιοι θέλουν το «Χατζηκυριάκειο» κλειστό; Μήπως κάποιοι που εποφθαλμιούν την περιουσία του;
Οι εργαζόμενοι δίνουν την ψυχή τους για τα παιδιά. Οι περισσότεροι τα βλέπουν σαν δικά τους. Έχουν μεγαλώσει μαζί τους, τα έχουν από νήπια και τα βλέπουν επιστήμονες και τα καμαρώνουν. Είναι οι φίλοι τους, οι δικοί τους άνθρωποι. Αυτό όμως έχει ενοχλήσει κάποιους. Και η διοίκηση έσπευσε να τους απαγορεύσει να μιλάνε.
Ό,τι βγαίνει προς τα έξω θα πρέπει να είναι απόλυτα ελεγχόμενο και σύμφωνο με τας… υποδείξεις.
Αυτή η μυστικοπάθεια, το εν κρυπτώ, που λέει και το Ευαγγέλιο, γεννά μαύρες σκέψεις στους Πειραιώτες. Βλέπουν πολλά περίεργα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Γι’ αυτό ανησυχούν και ψάχνουν εναγωνίως την αλήθεια. Θα τη βρουν, άραγε;
Εμείς πάντως θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Δήμος Πειραιά: Χωράφι θα μείνει η πλατεία Κοραή, αν δεν μπει σε πρόγραμμα αποκατάστασης