Μικρά οικονομικά…

Μικρά οικονομικά…

♦ Εάν συγκριθεί με ένα σταθμισμένο καλάθι άλλων νομισμάτων, το ευρώ έχει υποχωρήσει από πέρυσι μόλις κατά 4,5%, ενώ αποδυναμώθηκε κατά 18% σε σχέση με το δολάριο.

♦ Πάμε μια χαρά… Το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,67% από 1,836% που ήταν στην αρχική του έκδοση τον Ιανουάριο. Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην Εαρινή Έκθεσή του προειδοποιεί ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του χρέους! Το έχουν πάρει χαμπάρι;

♦ Το ευρώ διολισθαίνει έναντι του δολαρίου! Ήδη αυξάνεται η α­νησυχία για ύφεση στην Ευρώπη και υποχωρεί η ανάλογη ανησυχία στις ΗΠΑ. Ευρώ και δολάριο την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξαν την α­πόλυτη ισοτιμία για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έπεσε στο 1,0005, με το ευρώ να σημειώνει απώλειες 0,35%. Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι κάθε μήνα λήγουν κατά μέσο όρο ομόλογα αξίας 17 δισ. ευρώ από το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας και περίπου 12 δισ. ευρώ από το χρέος των ισχυρών οικονομιών του Ευρωπαϊκού Βορρά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ