Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους θανάτους από ναρκωτικά!
Στοιχεία-σοκ από έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πολύ ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών για τους θανάτους από ναρκωτικά στη χώρα μας. Την περίοδο 2018 – 2021, καταγράφηκαν 213 θάνατοι σε σύνολο 2.406 χρηστών που ήταν σε παρακολούθηση.
Η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία από συγκεντρωτικά δεδομένα 84 μελετών!
Τα σοκαριστικά αυτά δεδομένα ανακοινώθηκαν από τους καθηγητές Άγγελο Χατζάκη και Βάνα Σύψα σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με τις οργανώσεις της Πλατφόρμας Μείωσης της Βλάβης (PRAKSIS, Steps και «Γιατροί του Κόσμου») και τον Δήμο Αθηναίων.
Οι ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα δεδομένα από τα προγράμματα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HIV/HCV» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», τα οποία απευθύνονται σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών (ΧΨΟ). Τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν από το 2018 μέχρι το 2021 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Διαπιστώθηκε εξαιρετικά αυξημένη θνησιμότητα στους ΧΨΟ, με επίπτωση 3,4% θανάτους ανά έτος στο σύνολο της χώρας, 2,9% στην Αθήνα και 4,6% στη Θεσσαλονίκη.
Από τη βιβλιογραφία έχει αποδειχθεί ότι η συνύπαρξη HIV λοίμωξης, υπερδοσολογίας οπιοειδών, χρόνιας ηπατίτιδας C, αστεγίας και η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας ή σε προγράμματα μείωσης βλάβης αυξάνουν τη θνησιμότητα κατά 10 – 15 φορές περίπου σε σχέση με τη θνησιμότητα ατόμων αντίστοιχης ηλικίας και φύλου. Σημαντική συνιστώσα της αυξημένης θνησιμότητας είναι και η υπερδοσολογία οπιοειδών, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχουν προγράμματα στην Ελλάδα, ενώ η χρήση του αντιδότου της ναλοξόνης είναι πολύ περιορισμένη.
Οι ειδικοί τόνισαν ότι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι ΧΨΟ από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και η μεγάλη μείωση των δημοσίων δαπανών από το 2009 έως σήμερα στον χώρο των ψυχοδραστικών ουσιών έχουν περιπλέξει το πρόβλημα. Πρέπει να τονιστεί ότι από τα δεδομένα του προγράμματος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HIV/HCV» έχει τεκμηριωθεί ότι ο επιπολασμός HIV από 14% που ήταν το 2012 – 2013 έφτασε το 22% το 2018 – 2020 στην Αθήνα. Την τάση αυτή ακολούθησε και η Θεσσαλονίκη, όπου από το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» διαπιστώθηκε ότι ο επιπολασμός από λιγότερο του 1% το 2018 έφτασε το 7% το 2021 και αποτελεί πλέον εξελισσόμενη τοπική επιδημία.
Με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει Ανοικτό Κέντρο Ημέρας και Υπνωτήριο, ενώ είναι θέμα λίγων μηνών η λειτουργία πέντε κινητών μονάδων εποπτευόμενης χρήσης. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί η λειτουργία ενός προγράμματος Ολιστικής Παρέμβασης σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C και του HIV/AIDS. Το πρόγραμμα θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας (διαγνωστικές εξετάσεις, συνοδευτικές υπηρεσίες και διασύνδεση με το ΕΣΥ), παροχή εξοπλισμού μείωσης της βλάβης (σύριγγες, αντισηπτικά, προφυλακτικά), ενημέρωση για τα λοιμώδη νοσήματα (φυλλάδια, συμβουλευτική, safe injecting seminars), πρωτοβάθμια περίθαλψη κ.λπ.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ