Αυτόνομη πορεία μέχρι τέλους το ΠΑΣΟΚ

Αυτόνομη πορεία μέχρι τέλους το ΠΑΣΟΚ

-Ανδρουλάκης: Καμία συζήτηση για συνεργασίες προεκλογικά

Αποφασισμένος να παραμείνει μέχρι τις εκλογές σταθερός στην αυτόνομη πορεία που έχει χαράξει, χωρίς αποκλίσεις και παρεκκλίσεις, εμφανίζεται ο Ν. Ανδρουλάκης. Και αυτό παρά τις πιέσεις που δέχεται –θα γίνουν πιο ασφυκτικές το επόμενο διάστημα– να δεσμευθεί προκαταβολικά για τις μετεκλογικές κινήσεις του.

Ένθεν από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος (τού) ζητά επίμονα να ξεκαθαρίσει αν θα συμπράξει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας προκειμένου η χώρα να μην μπει στην περιπέτεια της ακυβερνησίας. Κακείθεν από τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος τον προκαλεί να δηλώσει εδώ και τώρα αν θα στρατευθεί σε μια προοδευτική κυβέρνηση για να μπει τέλος στον… εφιάλτη της Δεξιάς!

«Πριν αποφανθεί ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, καμιά συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για συνεργασίες και προοδευτικές κυβερνήσεις», υ­πογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Διαμηνύει έτσι προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ουσιαστικός διάλογος θα ξεκινήσει το βράδυ των εκλογών και πως δεν πρόκειται να υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα είτε του πρωθυπουργού είτε του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει τη στρατηγική αυτή για συγκεκριμένους λόγους:

Πρώτον, διότι γνωρίζει ότι αν δεσμευθεί προεκλογικά, είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση, θα δυσαρεστήσει ένα τμήμα των εν δυνάμει ψηφοφόρων του. Με ορατό τον κίνδυνο την ώρα της κάλπης να του… γυρίσουν την πλάτη.

Δεύτερον, (ο κ. Ανδρουλάκης) θέλει να διαπραγματευθεί μετεκλογικά γνωρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταγράψει ένα πολύ υψηλό ποσοστό (συγκριτικά με αυτό των εκλογών του 2019). Κατά συνέπεια, θα είναι πιο ισχυρό πολιτικά και θα μπορεί να θέσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής συνεργασίας. Το υπαινίχθηκε εμμέσως σε πρόσφατες δηλώσεις του.
«Δεν είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ από το 8% να πάει στο 25% και η Νέα Δημοκρατία από το 40% να πέσει στο 25%», σημείωσε.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι με την ψήφο τους οι έλληνες πολίτες θα τους δώσουν τη δύναμη όχι απλά να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις αλλά να βάλουν τη σφραγίδα τους για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια και τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν.

Με βάση το σκεπτικό αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε δημόσια λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό είτε τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε τον Αλ. Τσίπρα. «Αν ο ελληνικός λαός τούς διώξει από την πόρτα, δεν θα τους βάλω εγώ από το παράθυρο», είναι η… προσφιλής του επισήμανση.

Απαραίτητη προϋπόθεση το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει στις εκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 15% – 18%, ώστε να μπορεί να επιβάλει τους όρους του. Την ίδια στιγμή που Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα μετρούν απώλειες και θα μένουν μακριά από τις επιδόσεις που είχαν στις εκλογές του 2019. Προβληματισμό προκαλεί στα ηγετικά στελέχη του Κινήματος το γεγονός ότι με ευθύνη (πρωτοβουλία) των δύο μεγάλων κομμάτων οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα πόλωσης. Και ίσως αυτό να επηρεάσει τις αποφάσεις μερίδας των πολιτών, οι οποίοι την ώρα της κάλπης θα επιλέξουν να πάνε με έναν από τους πιθανούς νικητές και να μη… ρισκάρουν επιλέγοντας κάποιο από τα άλλα κόμματα.

Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη που εκτιμούν ότι η πόλωση είναι πιθανό να λειτουργήσει σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Με το σκεπτικό ότι οι πολίτες, απογοητευμένοι και απαυδησμένοι από το ζοφερό κλίμα, θα τους γυρίσουν την πλάτη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ