Παραιτήθηκε ο Ντράγκι μετά την κατάρρευση του συνασπισμού – Εκλογές το φθινόπωρο στην Ιταλία

Παραιτήθηκε ο Ντράγκι μετά την κατάρρευση του συνασπισμού – Εκλογές το φθινόπωρο στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα την Πέμπτη μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης ενότητάς του, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αναταραχή και πλήττοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το γραφείο του Ματαρέλα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο αρχηγός του κράτους «κατέθεσε» την παραίτησή του και πως ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ντράγκι να παραμείνει ως υπηρεσιακός.

Η δήλωση δεν ανέφερε τι θα έκανε στη συνέχεια ο Ματαρέλα. Σύμφωνα με το Reuters πολιτικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πιθανότατα θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.

Ο Ματαρέλα σχεδιάζει να συναντήσει τους προέδρους και των δύο βουλών το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο συνασπισμός της Ιταλίας κατέρρευσε την Τετάρτη, όταν τρεις από τους βασικούς εταίρους του Ντράγκι απέρριψαν ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τις διχασμοί και να ανανεώσουν τη διχασμένη συμμαχία τους.

Στο πεδίο της οικονομίας τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές πουλήθηκαν απότομα την Πέμπτη, τη στιγμή που οι αγορές ετοιμάζονταν για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2011.

Στην αρχή των συναλλαγών, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν πάνω από 20 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων και οι ιταλικές μετοχές (.FTMIB) άνοιξαν με πτώση 1,8%.

«Είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην ικανότητα της Ιταλίας να προσφέρει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής της LC Macro Advisers και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. «Θα υπάρξουν καθυστερήσεις και διαταραχές με πρόωρες εκλογές και πιθανότατα χωρίς προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους».

Κατάρευση του Συνασπισμού

Ο Ντράγκι είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, αφού ένας από τους εταίρους του, το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, απέτυχε να τον υποστηρίξει σε ψήφο εμπιστοσύνης για μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής.

Ο Mattarella απέρριψε την παραίτηση και του είπε να πάει ενώπιον του κοινοβουλίου για να δει εάν θα μπορούσε να διατηρήσει τον ευρύ συνασπισμό μέχρι το προγραμματισμένο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου στις αρχές του 2023.

Σε μια ομιλία του στη Γερουσία, ο Ντράγκι έκανε έκκληση για ενότητα και εξέθεσε μια σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ιταλία, από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την κοινωνική ανισότητα και την αύξηση των τιμών.

Αλλά ο 5-Star αποφάσισε για άλλη μια φορά να μην τον υποστηρίξει, λέγοντας ότι δεν είχε αντιμετωπίσει τις βασικές ανησυχίες τους.

Επιπλέον, τα δεξιά κόμματα Forza Italia και League αποφάσισαν να αποφύγουν την ψηφοφορία, λέγοντας ότι ήθελαν μια δέσμευση ότι ο Ντράγκι ήταν πρόθυμος να δημιουργήσει μια νέα διοίκηση χωρίς 5 Αστέρια και με νέες προτεραιότητες πολιτικής.

Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι το συντηρητικό μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Brothers of Italy, πιθανότατα θα κερδίσει ένα ψηφοδέλτιο.

Με πληροφορίες απο το Reuters

Σχολιάστε εδώ