FR: “Θέλει η γη να μας ξεφορτωθεί”;
Πυρκαγιές, πύρινες ημέρες, τροπικές νύχτες. Ο γερμανικός τύπος αποτυπώνει απερίγραπτες με λόγια εικόνες ενός καλοκαιριού στην Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακραίων κλιματικών συνθηκών.
“Σήματα συναγερμού” τιτλοφορεί το σχόλιό της αρθρογράφος στην έντυπη Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Για τη σχέση ανάμεσα στις καιρικές συνθήκες και το κλίμα πολλά έχουν ειπωθεί” επισημαίνει.”Ωστόσο οι ερευνητές του κλίματος συμφωνούν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η εμφάνιση του καύσωνα στη δυτική Ευρώπη έχει ενταθεί και θα συνεχίσει να εντείνεται.
Έχει περιγραφεί σε πολυάριθμες μελέτες. Τα εναέρια και θαλάσσια ρεύματα παίζουν σημαντικό ρόλο και η συμπεριφορά τους αλλάζει λόγω κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό με τη σειρά του ενισχύει την επίδραση των αυξανόμενων θερμοκρασιών. Επομένως η Ευρώπη είναι ένα hotspot κυμάτων καύσωνα και πλήττεται πολύ πιο σοβαρά από άλλες βόρειες περιοχές, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του κλίματος”.
“Για μπάνιο αντί για τζόκινγκ”
Αλλά τι σημαίνει αυτό για τον παράγοντα άνθρωπο, για την πολιτική; “Η αποτροπή μιας κλιματικής καταστροφής με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ένας ηράκλειος άθλος για τους πολιτικούς, αλλά και για τους πολίτες, των οποίων ο τρόπος ζωής θα πρέπει να αλλάξει” παρατηρεί η Badische Zeitung.
“Ο άλλος άθλος ονομάζεται προσαρμογή. Σημαίνει να μάθεις να αντιμετωπίζεις τη ζέστη, την ξηρασία αλλά και τις έντονες βροχές και τις πυρκαγιές. Υπάρχουν πολλά ζητήματα. Με χωροταξικούς και πολεοδομικούς σχεδιασμούς θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο πράσινο, στη σκίαση και τη διαχείριση υδάτινων αποθεμάτων.
Κράτος και οικονομία θα πρέπει να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τον κόσμο της εργασίας και την προστασία της υγείας. Και για τον καθένα, να διατηρήσει την ψυχραιμία του και στον καύσωνα να πηγαίνει για κολύμπι αντί για τζόκινγκ. Και φυσικά πολλά υγρά. Μας το θύμισε τελευταία ο υπουργός Υγείας μέσω twitter. Τί θα γινόμασταν χωρίς τον υπουργό Υγείας” σημειώνει ειρωνικά ο αρθρογράφος λόγω της κριτικής που έχει δεχθεί ο υπουργός για τη διαχείριση της πανδημίας.
“Θέλει η γη να μας ξεφορτωθεί”;
“Θέλει η γη να μας ξεφορτωθεί”; διερωτάται η Frankfurter Rundschau. „Δύσκολη η κατάσταση. Αλλά εξ αιτίας του κύματος καύσωνα παγκοσμίως, των δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρών μπορεί να μας κυριεύσει ένα τέτοιο συναίσθημα. Έτσι αντιμετώπισε ο Επίτροπος για το Κλίμα Φρανς Τίμερμανς τους συμμετέχοντας στο Διάλογο του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα (ΣΣ ολοκληρώθηκε χθες στο Βερολίνο).
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους, μέλη των αντιπροσωπειών από τις αναπτυσσόμενες χώρες, γνωρίζουν εδώ και καιρό πόσο δραματική είναι η κατάσταση στο μέτωπο του κλίματος. Σε σύγκριση με τις κρίσεις που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Αφρική, για παράδειγμα, τα προβλήματά μας είναι μικρολεπτομέρειες. Και δεδομένου ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι ιστορικά κατά κύριο λόγο ευθύνη των βιομηχανικών χωρών, είναι σαφές ότι οι τελευταίες πρέπει να πληρώσουν βοήθεια για την προσαρμογή”.