Δεν συμφωνεί η Αθήνα στην πρόταση Κομισιόν για ψαλίδι 15% στο φυσικό αέριο
Την αντίθεση της Αθήνας στην πρόταση που διατύπωσε χθες η Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά τα 15% εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου».
Όπως είπε, «έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
«Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», τόνισε και εξήγησε ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Επιπλέον, ανέφερε ότι μία τέτοια μείωση, δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει επάρκεια.
Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση, στις 26 Ιουλίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει βρει ευήκοα ώτα στη νότια Ευρώπη.
Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στη μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τη μείωση των ρωσικών παραδόσεων, δήλωσε ο Πορτογάλος αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Ενέργεια.
«Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο δυσανάλογο αυτό μέτρο, δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.
Η πρόταση της Επιτροπής «δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες», με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε.
Η Λισαβώνα συντάσσεται έτσι με την Ισπανία, η οποία από χθες είχε επίσης αντιταχθεί στο μέτρο. «Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.
«Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», δήλωσε.
Για την Τερέζα Ριμπέρα, το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι απαραίτητα το πιο «αποτελεσματικό ούτε το πιο δίκαιο». «Οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους» και «η Ισπανία θα υποστηρίξει τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας», υποσχέθηκε.
Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός δηλώνει ότι θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα άλλα μέλη της ΕΕ. «Γνωρίζουμε ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι περνούν μια δύσκολη περίοδο και βλέπουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα με μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε, θέτοντας όλες μας τις υποδομές», στην υπηρεσία της ΕΕ, δήλωσε.
Πηγή: kathimerini.gr
Η ΕΕ προετοιμάζεται για έκτακτο σχέδιο μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου