Τουρκία: Το νέο γεωτρύπανο ξεκινά επιχειρήσεις στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα
Το νέο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα αρχίσει τις επιχειρήσεις του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Tο τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας πιθανότατα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Στις αρχές Ιουλίου, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι Τάσουτζου στην περιοχή της Μερσίνης, όπου γίνονται οι εργασίες επισκευής του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ονομάστηκε πρόσφατα το συγκεκριμένο γεωτρύπανο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ως προς το σημείο της πρώτης του γεώτρησης, ο κ. Ντονμέζ είχε δηλώσει τότε ότι «αποστολή του θα είναι στη “Γαλάζια Πατρίδα”. Εξετάζονται 5-6 σημεία κι ένα από αυτά θα επιλεγεί».
Το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»
Το νέο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία. Το γεωτρύπανο αυτό έχει πιο προηγμένη τεχνολογία από τα πλοία 6ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων. Τα 7ης γενιάς θα μπορούν να κάνουν θαλάσσια γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος.
Türkiye’s new drill ship to start operating in Mediterranean soon https://t.co/D3uHtf31LT pic.twitter.com/aHxCmZ8XXq
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) July 20, 2022
Το 2021 η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo για την αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου το οποίο είχε τότε την ονομασία «West Cobalt». Η Αγκυρα διαθέτει άλλα τρία γεωτρύπανα, το «Γιαβούζ», το «Κανουνί» και το «Φατίχ», τα οποία είναι 6ης γενιάς και ήδη πραγματοποιούν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.
H Τουρκία το 2021 ανακοίνωσε πως έχει ανακαλύψει κοιτάσματα 400 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει το 2026 να καλύπτει το 25% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και προγραμματίζει να συνεχίσει τις έρευνές της. Σήμερα, το 44,9% του αερίου της το αγοράζει από τη Ρωσία, το 16,1% από το Ιράν και το 15% από το Αζερμπαϊτζάν.