Το γαλλικό Δημόσιο δίνει 9,7 δισ. ευρώ για την κρατικοποίηση της EDF!

Το γαλλικό Δημόσιο δίνει 9,7 δισ. ευρώ για την κρατικοποίηση της EDF!

Η κυβέρνηση της Γαλλίας προσφέρεται να πληρώσει 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ (9,85 δισεκατομμύρια δολάρια) για να πάρει τον πλήρη έλεγχο της EDF (EDF.PA) της Electricite de France, σε μια συμφωνία εξαγοράς που της δίνει ελεύθερα χέρια να διευθύνει τον μεγαλύτερο φορέα πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης καθώς παλεύει με μια ολόκληρη ήπειρο ενεργειακή κρίση.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει στους μετόχους μειοψηφίας της EDF 12 ευρώ ανά μετοχή, ένα premium 53% στην τιμή κλεισίματος στις 5 Ιουλίου, μια ημέρα πριν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εθνικοποιήσει πλήρως τον όμιλο με χρέη.

Σύμφωνα με το REUTERS, το κράτος κατέχει ήδη το 84% της EDF, η οποία έχει υποστεί απρογραμμάτιστες διακοπές στον πυρηνικό στόλο της, καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων και ανώτατα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τις ραγδαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γαλλία είπε ότι η εθνικοποίηση της EDF θα αυξήσει την ασφάλεια των ενεργειακών της αποθεμάτων καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι αυξανόμενες τιμές έχουν πιέσει τους προμηθευτές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και νωρίτερα αυτό το μήνα η Γερμανία κινήθηκε για να διασώσει τη Uniper, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι μετοχές της εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF (EDF.PA) αυξήθηκαν 15% την Τρίτη, καθώς ξανάρχισαν τις διαπραγματεύσεις, αφού η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε μια προσφορά εξαγοράς 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (9,85 δισεκατομμύρια δολάρια) που της δίνει τον πλήρη έλεγχο της μεγαλύτερης επιχείρησης πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η προσφορά τιμής 12 ευρώ ανά μετοχή αντιπροσώπευε ένα premium 53% στην τιμή κλεισίματος των μετοχών της EDF στις 5 Ιουλίου, μια ημέρα πριν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εθνικοποιήσει πλήρως τον όμιλο.

Οι μετοχές της EDF είχαν κλείσει στα 10,2250 ευρώ στις 12 Ιουλίου, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν την αναστολή τους.

Πηγή+φωτο: Reuters/Pascal Rossignol

 


Σχολιάστε εδώ