Θερμοκρασίες ρεκόρ καίνε την Ευρώπη – Mαίνονται οι πυρκαγιές στα νότια

Θερμοκρασίες ρεκόρ καίνε την Ευρώπη – Mαίνονται οι πυρκαγιές στα νότια

• Σε κατάσταση «εθνικής έκτακτης ανάγκης» η Βρετανία
• Γερμανία και Βέλγιο προετοιμάζονται για δυνητικά ρεκόρ θερμοκρασιών
• Περισσότερες από 30 πυρκαγιές καταστρέφουν περιοχές της Ισπανίας

Η Βρετανία είχε προβλεφθεί να δει θερμοκρασίες να αγγίξουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά την Τρίτη, αφού κατέγραψε τη θερμότερη νύχτα που έχει καταγραφεί, ενώ οι πυρκαγιές μαίνονταν σε μια ξεραμένη ύπαιθρο στη Γαλλία, την Ισπανία και αλλού.

Καθώς ο καύσωνας που επικράτησε στη νότια Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα χτύπησε προς τα βόρεια, η νότια και δυτική Γερμανία και το Βέλγιο ήταν επίσης προετοιμασμένα για θερμοκρασίες ρεκόρ, με πολλούς επιστήμονες να στρέφουν το δάχτυλο της ευθύνης στην κλιματική αλλαγή.

Ενώ ο υδράργυρος υποχώρησε προς τα πιο φυσιολογικά επίπεδα του καλοκαιριού στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι πυροσβέστες και στις δύο χώρες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη με πολλές φλόγες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Βρετανία έχει τεθεί σε κατάσταση «εθνικού έκτακτου συναγερμού», καθώς οι θερμοκρασίες φαινόταν ότι θα ξεπεράσουν το προηγούμενο ρεκόρ των 38,7 C που καταγράφηκε το 2019, με την υπερβολική ζέστη να διακόπτει τα ταξίδια καθώς ορισμένα τρένα αναγκάστηκαν να σταματήσουν την κυκλοφορία και οι πτήσεις ακυρώθηκαν.

«Έχουμε δει μια σημαντική αναστάτωση στα ταξίδια», δήλωσε στο BBC ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

«Πιθανότατα θα δούμε την πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα και οι υποδομές, μεγάλο μέρος των οποίων κατασκευάστηκαν από την εποχή της Βικτώριας, απλώς δεν κατασκευάστηκαν για να αντέχουν αυτού του τύπου τη θερμοκρασία».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από επιστήμονες του κλίματος τον Ιούνιο στο περιοδικό “Environmental Research: Climate” κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν πολύ πιθανό ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τους καύσωνες.

Με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο να προκαλεί ξηρασίες, ο αριθμός των ακραίων πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέσα στα επόμενα 28 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2022.

ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ

Περισσότερες από 30 πυρκαγιές συνέχισαν να καταστρέφουν περιοχές της Ισπανίας, με τις αρχές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε τέσσερις πυρκαγιές στην Καστίλλη και στο Λεόν και στη Γαλικία.

Στο Λοσάσιο, στη βορειοδυτική επαρχία Ζαμόρα, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σε 32 χωριά έχουν εκκενωθεί.

Δραματικά τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν φλόγες και νέφη καπνού να υψώνονται στον νυχτερινό ουρανό κοντά στην πόλη Ταμπάρα της Ζαμόρα.

Τη Δευτέρα, ένας άνδρας που προσπαθούσε να προστατεύσει την πόλη του από τις πυρκαγιές είχε βαρεθεί τον θάνατο όταν η φλόγα τύλιξε τον ανασκαφέα του, αναγκάζοντάς τον να τρέξει για να σώσει τη ζωή του ενώ έσβηνε φλόγες στα ρούχα του. Διαβάστε περισσότερα

Στη Γαλικία, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το μονοπάτι των τεσσάρων πυρκαγιών, ενώ πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Μέχρι στιγμής φέτος 70.000 στρέμματα (173.000 στρέμματα) έχουν καεί στη χώρα, περίπου διπλάσιο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, έδειξαν επίσημα στοιχεία πριν από τον καύσωνα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Στη γειτονική Πορτογαλία, περίπου 50 δήμοι, κυρίως σε κεντρικές και βόρειες περιοχές, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον «μέγιστο κίνδυνο» πυρκαγιών, σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο IPMA.

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες μάχονταν με πέντε κύριες πυρκαγιές, η μεγαλύτερη από τις οποίες ξεκίνησε στο βόρειο δήμο της Murça και επεκτάθηκε σε δύο κοντινούς δήμους.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από χωριά και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκε νεκρό τη Δευτέρα μέσα σε ένα καμένο αυτοκίνητο.

ΓΑΛΛΙΑ

Μεγάλες πυρκαγιές συνέχισαν επίσης να καίνε στην περιοχή Gironde της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου έχουν εκκενωθεί 34.000 άνθρωποι.

Περίπου 2.000 πυροσβέστες υποστηριζόμενοι από αεροσκάφη που βομβαρδίζουν νερό μάχονταν με τις φλόγες, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα και έχουν κάψει περίπου 19.300 εκτάρια (47.700 στρέμματα).

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα, οι πυροσβέστες κατάφεραν να καταπολεμήσουν 73 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πυροσβεστική. Η αρχή πολιτικής προστασίας έχει προειδοποιήσει για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη.

Πηγή: REUTERS
Φωτο: REUTERS/Isabel Infantes

Σχολιάστε εδώ