Εκλογές με πόλωση και διχασμό

Εκλογές με πόλωση και διχασμό

Στα άκρα η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ

-Ύβρεις, υπαινιγμοί για χρηματισμό, απειλές για διώξεις

Μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και διχασμού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν αποφασίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες.

Γεγονός που συνδέεται αφενός με την κρισιμότητα της αναμέτρησης και αφετέρου με τη στρατηγική επιδίωξη των δύο μεγάλων κομμάτων να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Κάτι που θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την ευόδωση των κεντρικών στόχων που έχουν θέσει για τις εκλογές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες, όπου η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε τα άκρα, με την ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών (χαρακτηρισμών). Χωρίς να λείπουν οι καταγγελίες για χρηματισμό, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος αλλά και οι απειλές για… μελλοντικά δικαστήρια. Αυτό έχει ως συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος, όπου οι κραυγές κυριαρχούν και δίνουν τον τόνο, ενώ οι ψύχραιμες φωνές υποχωρούν και… υποτάσσονται στη σιωπή. Οι προοπτικές εν όψει εκλογών κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι και μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν.

Η μεν κυβέρνηση κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τοξικότητα, μισαλλοδοξία και φανατισμό και πως «ο κατήφορος είναι ο μόνος δρόμος που ξέρει να βαδίσει». Ενώ από την Κουμουνδούρου εγκαλούν την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό για διχαστικές πρακτικές και ευτελισμό της πολιτικής ζωής.

Όλα αυτά στον απόηχο μιας σειράς γεγονότων που θορύβησαν και δίχασαν τους πολίτες. Η απαράδεκτη και καταδικαστέα δημόσια τοποθέτηση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκη, ο οποίος αποκάλεσε τη Ν. Κεραμέως «Πισπιρίγκου της Παιδείας», ώθησε τον Κυρ. Μητσοτάκη να μιλήσει από το βήμα της Βουλής για «εκτσογλανισμό της πολιτικής». Ενώ το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας, παρά την πρόκληση που του απηύθυνε, δεν αποδοκίμασε τα λεγόμενα του κ. Βερναρδάκη οδήγησε τον πρωθυπουργό στο συμπέρασμα ότι επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλέει με τη συγκεκριμένη άποψη. Προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Ακόμη πιο σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις όταν ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να συνδέσει την επίθεση με γκαζάκια σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real FM) με το ότι ο εν λόγω σταθμός είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον Χρ. Βερναρδάκη. Η συνέχεια δόθηκε στα… υψίπεδα της Uber. Μετά τις εξελίξεις (αποκαλύψεις) για τη δράση της εταιρείας ταξί επί γαλλικού εδάφους, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να συναντήσει τη διοίκηση του σωματείου ταξί, για να… πανηγυρίσουν από κοινού τη δικαίωσή τους για τον πόλεμο που είχαν στο παρελθόν κατά της Uber.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίσθηκε εκεί. Αφού έκανε λόγο για τις αθέμιτες πρακτικές που ακολούθησε η εταιρεία, άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία, στελέχη της οποίας είχαν στηρίξει με θέρμη την εγκατάσταση και τη λειτουργία της Uber στη χώρα μας. Διατύπωσε μάλιστα τον υπαινιγμό ότι η στήριξη αυτή δεν μπορεί να ήταν μόνο για ιδεολογικούς λόγους. Κάτι που οι περισσότεροι εξέλαβαν ως έμμεσο υπαινιγμό για οικονομικές δοσοληψίες, ενδεχομένως και χρηματισμό από την εταιρεία. Στον ίδιο τόνο και στο ίδιο… επίπεδο ήταν η αντιπαράθεση και για το θέμα της ποινής που επιβλήθηκε στον ηθοποιό Δ. Λιγνάδη, η υπόθεση του οποίου έχει προσλάβει και πολιτικές διαστάσεις.

Το… κερασάκι στην τούρτα της πόλωσης και του διχασμού ήταν η αποστροφή του… συνήθους υπόπτου Π. Πολάκη, «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς… μέχρι τέλους», απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με δικαστικές διώξεις, ενδεχομένως και φυλακίσεις! Πιο σαφής ήταν έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή, διαρκούσης της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη, φώναξε από τα έδρανα «όλοι στη φυλακή».
Λάδι στη φωτιά που καίει στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να ρίξουν οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν και πρόκειται να εξελιχθούν παράλληλα με την προεκλογική περίοδο.

Μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσει η συνεδρίαση των Ειδικών Δικαστηρίων με κατηγορούμενους τον Ν. Παππά και τον Δ. Παπαγγελόπουλο, αμφότεροι διατελέσαντες υπουργοί την περίοδο 2015 – 2019. Ο πρώτος για τις μεθοδεύσεις του στην υπόθεση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και ο δεύτερος για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Novartis.
Θεωρείται βέβαιο ότι η μεν κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί πολιτικά τις δικαστικές εξελίξεις για να αμφισβητήσει το ηθικό πλεονέκτημα της «πρώτη φορά Αριστεράς». Ο δε ΣΥΡΙΖΑ για να καταγγείλει πολιτικές διώξεις και ποδηγέτηση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ