Υπολείμματα φωτιάς 430 εκατ. ετών στην Νότια Ουαλία

Υπολείμματα φωτιάς 430 εκατ. ετών στην Νότια Ουαλία

Με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Geology», ε­ρευνητική ομάδα από παλαιοβοτανολόγους δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης ευρημάτων σε μια περιοχή της Νότιας Ουαλίας, τα οποία υποδεικνύουν ότι πριν από 430 εκατ. έτη εκδηλώθηκε εκεί μια μεγάλη, ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Αν τα ευρήματα ε­πιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την αρχαιότερη μεγάλη πυρκαγιά που γνωρίζουμε ότι υπήρξε στον πλανήτη. Το εύρημα είναι πολύ ενδιαφέρον, αφού εκείνη τη χρονική περίοδο δεν υπήρχαν δέντρα και ουσιαστικά τα φυτά βρίσκονταν ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο ύπαρξης.

Η πυρκαγιά συνέβη στη διάρκεια της Δεβόνιας Περιόδου, πριν από 420 – 360 εκατ. έτη. Το τοπίο του πλανήτη εκείνη την εποχή δεν έμοιαζε σε τίποτε με το σημερινό. Κυριαρχούσε ένας τεράστιος κυλινδρικός μύκητας, οι πρωτοταξίτες, που έφταναν σε ύψος τα 8 μέτρα και σε διάμετρο τα 1,3 μέτρα.

Στο έδαφος, μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα αγγειακά φυτά, που δεν είχαν ακόμη εξελιχθεί ώστε να διαθέτουν ξύλο ή φύλλο. Υπήρχαν επίσης οι πρώτες μορφές ζώων ξηράς, που ήταν μικροσκοπικά αρθρόποδα, σκουλήκια και χιλιόποδα.

Οι ερευνητές εντόπισαν απανθρακωμένο υλικό ηλικίας 430 εκατ. ετών και, ελλείψει δέντρων, φυτών και ζώων, θεωρούν δεδομένο ότι στην περιοχή που βρέθηκαν τα ευρήματα υπήρχε ένα δάσος πρωτοταξιτών, το οποίο και κάηκε από μια πυρκαγιά που ίσως ήταν η πρώτη που εκδηλώθηκε στον πλανήτη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ