Πληθωρισμό 8,9% και Ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα το 2022 προβλέπει η Κομισιόν

Πληθωρισμό 8,9% και Ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα το 2022 προβλέπει η Κομισιόν

Σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης θα καταγράψει η Ελλάδα το 2022. Με βάση τις καλοκαιρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4% φέτος από 3,5% που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο, όταν σε επίπεδο Ευρωζώνης ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 2,6%. Για το 2023, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% έναντι ανάπτυξης 3,1% που προέβλεπε στις εαρινές προβλέψεις.

Ένας από τους βασικούς κινδύνους για την ευρωπαϊκη οικονομία είναι η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των υψηλών τιμών στην ενέργεια. Για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,9% από 6,3% που προέβλεπε την Άνοιξη, για να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το 2023 και να φτάσει στο 3,5% το επόμενο έτος έναντι πρόβλεψης για 1,9% το Μάιο. Σε επίπεδο ευρωζώνης εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος στο 7,6% (από 6,1% το Μάιο) για να υποχωρήσει στο 4% το 2023 (έναντι πρόβλεψης για 2,7%).

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και την αύξηση των επενδύσεων. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο ήταν καλύτερη από τις προβλέψεις, ο πλήρης αντίκτυπος του υψηλότερου πληθωρισμού και ως επακόλουθο η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Επιπρόσθετα, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της στη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως λόγω της μικρότερης παραγωγής σε τομείς που επηρεάζονται από το υψηλό κόστος των εισροών, με τα νοικοκυριά να δαπανούν λιγότερο τα επόμενα τρίμηνα.

Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, ο τουρισμός θα κινηθεί σε καλά επίπεδα το 2022 για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023

Παρόλα αυτά, «η αβεβαιότητα είναι αυξημένη και αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας, και σε συνδυασμό με τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό αναμένεται να αποδυναμώσει την ανάπτυξη το 2023». Επιπλέον, ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να προκύψουν λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού και επιβράδυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, είναι πιθανή η μείωση των εξαγωγών λόγω του λιγότερο υποστηρικτικού εξωτερικού περιβάλλοντος.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμές ενέργειας και τροφίμων. «Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις έχουν αυξηθεί. Τα μειονεκτήματα, συνδέονται με τον τουριστικό τομέα υπό το πρίσμα της αβέβαιης καταναλωτικής ισχύος των τουριστών και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή. Στον αντίποδα, μια καλύτερη εικόνα στην αγορά εργασίας από ότι αναμενόταν θα μπορούσε να συμβάλει στην στήριξη του εισοδημάτων των νοικοκυριών και κατ΄ επέκταση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο μέλλον» σημειώνει η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να σκιάζει την Ευρώπη και την οικονομία μας. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων έως μια εξαιρετικά αβέβαιη παγκόσμια προοπτική. Είμαστε τυχεροί που ξεκινάμε από θέση δύναμης, έχοντας ξεπεράσει το προηγούμενο κρίση με σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί αισθητά στο δεύτερο μέρος αυτού έτος, αλλά θα αποκτήσει μεγαλύτερη έλξη το 2023. Λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, θα είναι σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της μετάβασης προς μια πιο συνετή δημοσιονομική στάση και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους. Πρέπει επίσης να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να εκπέμπει κρουστικά κύματα στην παγκόσμια οικονομία. Οι ενέργειες της Μόσχας διαταράσσουν την ενέργεια και τις προμήθειες σιτηρών, ανεβάζοντας τις τιμές και αποδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη. Στην Ευρώπη, η ορμή από το άνοιγμα των οικονομιών μας αναμένεται να στηρίξει την ετήσια ανάπτυξη το 2022, αλλά για το 2023 έχουμε σημαντικά αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή μας. Ο πληθωρισμός σε επίπεδο ρεκόρ αναμένεται τώρα να κορυφωθεί αργότερα φέτος και σταδιακά να υποχωρήσει το 2023. Με άγνωστη την πορεία του πολέμου και την αξιοπιστία των προμηθειών φυσικού αερίου, αυτή η πρόβλεψη υπόκειται σε υψηλή αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους. Για να «κολυμπήσει» σε αυτά τα ταραγμένα νερά, η Ευρώπη πρέπει δείξουμε ηγεσία, με τρεις λέξεις που καθορίζουν τις πολιτικές μας: αλληλεγγύη, βιωσιμότητα και ασφάλεια» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ