Γυναίκες, εξωκοινοβουλευτικοί και πρόσωπα από Κεντροαριστερά στους εκλογικούς συνδυασμούς της ΝΔ

Γυναίκες, εξωκοινοβουλευτικοί και πρόσωπα από Κεντροαριστερά στους εκλογικούς συνδυασμούς της ΝΔ

Στην τελική ευθεία…

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που παγιώνεται η αίσθηση ότι οι εκλογές είναι πλέον θέμα… φθινοπώρου!

Η εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη είναι η επεξεργασία να έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και τα ψηφοδέλτια να είναι έτοιμα –το αργότερο– στο τέλος Ιουλίου. Πλην του Επικρατείας, που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού και παραδοσιακά θα ανακοινωθεί την ύστατη ώρα. Τα βασικά χαρακτηριστικά των εκλογικών συνδυασμών της παράταξης είναι τρία:

Πρώτον, η σημαντική συμμετοχή νεών υποψηφίων (αν και η ανανέωση δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όσο αρχικά σχεδίαζε ο κ. Μητσοτάκης).

Δεύτερον, η ενισχυμένη παρουσία των γυναικών (θα αποτυπωθεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας), γεγονός που δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου –με θετικό ή όχι τρόπο– κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Τρίτον, η συμμετοχή προσώπων που δεν έχουν (είχαν μέχρι πρότινος) καμία κομματική ή άλλη σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της διεύρυνσης που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της παράταξης.

Αντίθετα με τις κατά καιρούς φήμες που είχαν διακινηθεί, κανένα από τα πρόσωπα που συγκροτούν το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού δεν θα είναι υποψήφιος. Το όνομα του Γ. Γεραπετρίτη είχε ακουστεί για το Επικρατείας, την Α’ Αθηνών και την Α’ Πειραιώς, κυρίως για την τελευταία. Τελικά, δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Εκτός ψηφοδελτίων θα είναι ο έτερος υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αλλά και ο σύμβουλος επί των οικονομικών Αλ. Πατέλης, αν και ορισμένοι επιμένουν ότι δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα, πιθανότατα για το Επικρατείας. Σε αυτό θα περιληφθεί σίγουρα ο Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο θα ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου, ενώ ο νυν Γ. Οικονόμου θα παραιτηθεί για να μπει στο κυνήγι του σταυρού στη Φθιώτιδα.

Μια θέση στο Επικρατείας περιμένει και τον Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος εξέτασε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με σταυρό (Α’ Αθηνών, Ηλεία, Βόρειος Τομέας Β’ Αθηνών), αλλά διαπίστωσε ότι δεν είχε σοβαρές πιθανότητες εκλογής και… αποσύρθηκε. Οι πληροφορίες λένε ότι στο Επικρατείας θα περιληφθεί γυναίκα από τον τομέα της Υγείας, προκειμένου να υπογραμμιστεί έτσι το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τον χώρο. Το όνομα της Μίνας Γκάγκα είναι ψηλά στη σχετική λίστα.

Κατά τα λοιπά, Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς θα είναι κανονικά στις… θέσεις τους, ο πρώτος στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος στη Μεσσηνία. Παρά τις πιέσεις που της ασκήθηκαν παρασκηνιακά αλλά και δημόσια, προκειμένου… να ανέβει Αθήνα, η Ντ. Μπακογιάννη θα είναι εκ νέου υποψήφια στα Χανιά. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη αυτή είναι και κάποιοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Πρώτη φορά υποψήφιοι
Μεγάλος θα είναι ο αριθμός των κυβερνητικών στελεχών που θα κατέλθουν για πρώτη φορά υποψήφιοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ο Κυρ. Πιερρακάκης στο Επικρατείας, ο Στ. Πέτσας στην Ανατολική Αττική, η Δ. Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιά, η Σ. Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική, ακόμη οι πρώην υπουργοί Μιχ. Χρυσοχοΐδης στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών και Ν. Χαρδαλιάς στον Νότιο Τομέα κ.ά.

Θέση στα ψηφοδέλτια δεν αποκλείεται να καταλάβουν κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Λ. Οικονόμου, ο Γ. Τσακίρης, ο Κ. Φραγκογιάννης κ.ά. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού λέγεται μετ’ επιτάσεως ότι υποψήφια με την παράταξη θα είναι και πρόσωπα από άλλους χώρους, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Είτε διότι οι σχετικές συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε διότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να ανακοινώσει τα ονόματα με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ